Úvod Tipy & rady Vyrobte si ozdoby zo sušených citrusov

Vyrobte si ozdoby zo sušených citrusov

Foto: archív

Sušené ovocie patrí medzi najobľúbenejšie domáce dekorácie. Predovšetkým citrusy v zime, a najmä pred Vianocami, svojimi farbami prežiaria byt ponorený do pochmúrnych farieb. K zime neodmysliteľne patrí aj ich vôňa, a práve pri sušení citrónov či pomarančov rozvoniate celý byt.

Navyše sú finančné nenáročné – z jedného kúska možno vyrobiť približne osem ozdôb rôznych veľkostí. Nie je však jednoduché zachovať ich farbu a dosiahnuť, aby nezhnedli. Okrem pohodlnej sušičky ovocia možno využiť rúru na pečenie, prípadne radiátor.

Rúru predhrejeme na 80 °C a ovocie pokrájame na kolieska hrubé približne 4 milimetre. Poukladáme na plech alebo mriežku, vložíme do rúry a sušíme 3 až 4 hodiny. Každú hodinu kolieska prevrátime a uistíme sa, že sa na okrajoch nepália. Hotové sušené ovocie môžeme vhodiť do čaju, pridať do rôznych omáčok, používať ako potpourri alebo navliecť na šnúrky a vytvoriť tak závesné dekorácie.

Foto:  kreativita.info
Foto: kreativita.info

Sušenie na radiátore je nepomerne dlhšie. Pripravíme si nakrájané ovocie, špagát a kartón, ktorý nožom na viacerých miestach poprepichujeme. Na kus kartónu poukladáme plátky citrusov, prikryjeme ich ďalším kartónom a všetko pevne previažeme špagátom. Takto pripravené ovocie vložíme medzi rebrá zapnutého radiátora a sušíme približne tri dni.

Sušené citrusy možno použiť ako závesnú ozdobu (samotnú na háčiku alebo na šnúrke napichané s inými dekoráciami ako „špízy“) na vianočný stromček. Pekne vyniknú aj na jesenných či vianočných vencoch, kam ich možno prilepiť tavnou pištoľou. V neposlednom rade sa dajú naaranžovať do sklenenej nádoby spolu so šiškami, škoricou, badiánom, cezmínou, orechmi, bobkovým listom a inými prírodnými materiálmi.