Úvod Tipy & rady Žerucha: nenáročná bylinka, ktorú vypestujete aj bez zeminy

Žerucha: nenáročná bylinka, ktorú vypestujete aj bez zeminy

Foto: archív

Žerucha je nielen chutná, ale aj liečivá bylinka. Drobná rastlinka obsahuje obrovské množstvo vitamínu C a betakaroténu. Nachádzajú sa v nej aj vitamíny A, B1, B3, B6, K či vitamín mladosti E. Žerucha sa môže pochváliť i obsahom draslíka, sodíka, vápnika, fosforu, železa a jódu. Je výborným zdrojom vlákniny a nasýtených mastných kyselín.

Patrí pritom k nenáročným bylinkám, ktoré nepotrebujú nijakú špeciálnu starostlivosť. Na jej vypestovanie dokonca netreba ani zeminu: stačí jej vata či papierové utierky. Vyžaduje len dostatočný prísun vody.

Do plytkej misky dajte zeminu, vatu alebo papierové utierky a zalejte dostatočným množstvom vody. Rastlinka žije iba z nej, preto treba dbať, aby nikdy nebola na suchu. Do podkladu nasiaknutého vodou nahusto vysejte semienka.

Misku uložte na teplé miesto, ale nie na priame slnko, inak by sa voda odparovala prirýchlo. Aby žerucha rýchlejšie vyklíčila, možno ju prikryť fóliou alebo mikroténovým vreckom, ktoré udrží vlhko aj teplo. Prvé rastlinky sa tak objavia zhruba o dva dni. Naklíčenú žeruchu nenechávajte bez dostatočného množstva vody.

Dorastie zhruba o päť až šesť dní. Pomocou nožničiek odstrihnite celé stonky s lístkami a hneď ich použite do nátierok, šalátov, polievok či len tak na chlieb. Žeruchu nevarte, aby nezhorkla. Čím ju necháte dlhšie rásť, tým bude jej chuť výraznejšia.

Foto: archív
Foto: archív