Úvod Tipy & rady 10 rád do kuchyne

10 rád do kuchyne

Foto: archív

Kuchyňa bola kedysi miestom aktívneho spoločenského života tradičnej slovenskej rodiny. Nielenže tu vznikali vynikajúce dobroty, ale ako na jedinom mieste v obydlí tu celý deň horel oheň. Spojenie tepla, výborného jedla a spoločnosti tých najbližších v nás vyvoláva tie najpríjemnejšie predstavy a kuchyni tak právom patrí označenie srdce domu.

Hoci dnes nám už na varenie nezostáva toľko času ako našim starým či prastarým mamám, kuchyňa má svoje stále miesto v každom príbytku. Aj tá najskúsenejšia gazdinka určite ocení niekoľko praktických rád, ktoré jej môžu uľahčiť každodenné chvíle pri hrncoch a panviciach.

Padajúci nôž

Foto: archív
Foto: archív

Nikdy nechytajte padajúci nôž. Prekonajte vrodený inštinkt zachytiť padajúci predmet a radšej urobte poriadny krok vzad.

 Vlhké utierky

Foto: archív
Foto: archív

Horúci riad nechytajte vlhkými utierkami ani inými tkaninami. Teplo sa vo vlhkých materiáloch šíri podstatne rýchlejšie ako v suchých.

 Pozor na sklo

Foto: archív
Foto: archív

Nikdy neklaďte horúci sklenený riad vrátane jenského skla na mokrý povrch, ani horúci hrniec na sklenený stôl. Nenalievajte vriacu tekutinu do skla, ktoré nie je na to priamo určené. Pri veľkom rozdiele teplôt totiž sklo praskne.

 Nebezpečný olej

Foto: archív
Foto: archív

Nemiešajte vodu s vriacim olejom. Výbuch pary a možný požiar za to rozhodne nestoja.

Požiar v rúre

Foto: archív
Foto: archív

Ak začne jedlo v rúre horieť, nikdy neotvárajte dvierka na nej. Tým by ste zaistili prísun ďalšieho kyslíka a podporili horenie. Rúru ihneď vypnite a počkajte, kým sa v nej minie kyslík a oheň sám dohorí.

 Tupý nôž

Foto: archív
Foto: archív

Nepoužívajte tupý nôž. Je totiž oveľa nebezpečnejší ako ostrý. Aby sa vám nože rýchlo neotupili, nezhŕňajte ostrím jedlo z dosky na krájanie.

Panvica a kov

Foto: archív
Foto: archív

Na panvici s nepriľnavým povrchom nemiešajte jedlo kovovými predmetmi, aby ste nepoškodili ochrannú vrstvu.

Nepríjemné hrudky

Foto: archív
Foto: archív

Nepridávajte múku či škrob do horúcej tekutiny, aby nevznikli hrudky. Pri zahusťovaní ich rozmiešajte v troche studenej vody a túto zmes potom nalejte do horúcej tekutiny. Proti hrudkám pomôže aj to, ak múku používanú na zahustenie trochu prisolíte.

Lepivé cesto

Foto: Michaela Kolimárová
Foto: Michaela Kolimárová

Aby sa vám cesto nelepilo na ruky, pred miesením si ich potrite olejom.

Mäkký syr

Foto: archív
Foto: archív

Ak chcete postrúhať mäkší syr, vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Vyhnete sa tak problému s upchanými dierkami.