Úvod Zaujímavé Unikátny most v Holandsku

Unikátny most v Holandsku

Foto: brightside.com

Holandsko je krajinou, ktorej veľká časť sa nachádza na úrovni takmer totožnej s hladinou mora, prípadne pod jeho hladinou. Z toho dôvodu je veľká časť krajiny plná vody. Tieto oblasti je potrebné využívať ako pozemky, preto je v krajine tulipánov bežné vysušovanie takýchto oblastí a vznik tzv. poldrov.

To však nie je jediný problém, ktorý sa v tomto štáte spájas vodou. Niekedy nastanú situácie, keď je potrebné spojiť niekoľko samostatných území dokopy, čo nahráva do kariet šikovným architektom a staviteľom, ktorí musia prichádzať s výnimočnými technickými riešeniami.

Obdivuhodný kúsok sa podaril aj tímu inžinierov stojacim za akvaduktom Veluwemeer, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2002. Pozoruhodná stavba spája holandskú pevninu s umelým ostrovom Flevoland.

Foto: brightside.com
Foto: archív

Kým projekt dospel do finálneho riešenia, do úvahy prichádzala aj možnosť stavby klasického mosta či podvodného tunela. Ako to už ale býva, podstatnú úlohu zohrali financie, a tak dospel celý projekt do finále s finálnym výsledkom, aký máte možnosť vidieť na fotografiách.

Hlavnou myšlienkou staviteľov bolo, aby sa vodná a cestná doprava vzájomne neobmedzovali a mohli sa voľne pohybovať nezávisle od seba. Navyše, akvadukt Veluwemeer umožnil komfortný pohyb aj chodcom.

Foto: brightside.com
Foto: archív