Úvod Spoločnosť Ceny vajec by mali stúpať aj v nasledujúcich mesiacoch

Ceny vajec by mali stúpať aj v nasledujúcich mesiacoch

Foto: archív

Po masle sa do stredu záujmu spotrebiteľov dostávajú vajcia. Ich cenu a ponuku výrazne ovplyvnila fipronilová kauza, ktorá sa do Európy rozšírila z Holandska. Cena vajec sa v krajinách Európy zvýšila v porovnaní s októbrom minulého roka v priemere o 47,5 percenta. Slovensko zasiahlo zvýšenie ceny o 37 percent. Kauza sa výraznejšie prejavila v Česku, kde cena stúpla o 42 percent.

Vajcia by mali podľa analýzy UniCredit Bank zdražovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Naznačuje to dynamický rast cien u producentov. „Slovensko je teoreticky v produkcii vajec sebestačné – ich produkcia je približne rovnaká ako spotreba,“ uvádza analýza. Nedostatok vajec a tlak na ich cenu však vytvárajú dlhodobé zahraničné kontrakty domácich producentov aj presmerovanie časti českej a poľskej produkcie, odkiaľ SR v minulosti dovážala najviac vajec, na západné trhy.

Výpadok v holandskej produkcii viditeľne ovplyvnil celoeurópsku z toho dôvodu, že táto krajina bola podľa údajov spoločnosti UniCredit Bank dlhodobo najväčším producentom vajec v Európe. Holandsko ročne vyvezie viac ako 5,5 miliardy vajec.