Úvod Spoločnosť Grónsko vzdáva boj s Fínskom o domov vianočného škriatka

Grónsko vzdáva boj s Fínskom o domov vianočného škriatka

Foto: archív

Tisíce dánskych detí posielajú každý rok list vianočnému škriatkovi so zoznamom darčekov do Grónska. Práve tam podľa nich škriatok – julemanden – žije. Táto tradícia by však mohla podľa hlavnej grónskej turistickej agentúry čoskoro zaniknúť. V mnohých krajinách je totiž postava, ktorá nosí deťom darčeky, spájaná skôr s Fínskom.

Grónsko prestáva byť schopné komerčnému tlaku okolo dediny Santa Clausa vo fínskom Rovaniemi konkurovať, hovorí Lykke Geislerová Yakaboyluová z turistickej agentúry Visit Greenland. Snaha propagovať Grónsko ako domov vianočného škriatka nebola finančne úspešná.

Podľa fínskej tradície pochádza vianočný mužíček z odľahlej hory Korvatunturi vo fínskej časti Laponska. Známejšia je však fínska dedina Rovaniemi pri severnom polárnom kruhu, prezentovaná ako domov Santa Clausa. Turisti tu nájdu zábavný park, reštaurácie, obchody a množstvo atrakcií ako napríklad jazdu na saniach ťahaných sobím záprahom.

„Pre Fínsko je to fantastické, ale mne to pripadá ako cirkus. Bola som tam, poznám ich koncept a je ťažké s ním súperiť,“ vyhlásila Yakaboyluová. „Grónsko sa bude radšej prezentovať ako krajina dobrodružstva s mnohými prírodnými krásami, kde môže človek pozorovať polárnu žiaru či riadiť psie záprahy – v protiklade k fínskej Disneyšou,“ dodala.

Vianočný škriatok býval kedysi súčasťou grónskej obchodnej značky. V 90. rokoch si v grónskej metropole Nuuk zriadil kanceláriu s malým obchodíkom a deti tam mohli posielať svoje listy. Každé z nich dostalo odpoveď. Neskôr kanceláriu nahradila obrovská poštová schránka, kde končili listy zo sveta adresované rôznym podobám Santa Clausa, a to aj tie s adresou „severný pól“.

„Nezaznamenali sme nijaký ekonomický úspech, tak táto tradícia postupne zaniká. Keď sa nás niekto spýta, stále tvrdíme, že vianočný škriatok pochádza z Grónska, ale už ho aktívne nepoužívame na propagáciu,“ vysvetlila Yakaboyluová.