Úvod Zaujímavé Lietadlo ČSA skončilo na streche rakúskeho hotela

Lietadlo ČSA skončilo na streche rakúskeho hotela

Foto: archív

Iľjušin IL 62 M, ktorý kedysi patril Československým aerolíniám, sa stal atrakciou hotela Novapark v rakúskom Grazi. Päťdesiattri metrov dlhé dopravné lietadlo, ktorého transport a inštalácia vyvolali v Rakúsku značnú pozornosť médií, umiestnili na streche hotela, kde ho budú využívať na rôzne spoločenské akcie. Jeho súčasťou bude aj bar. V júni sa na streche vedľa Iľjušina objaví aj druhé dopravné lietadlo – vyradený Boeing 727-200, v ktorom bude umiestnená reštaurácia pre 45 hostí.

Lietadlo, ktorému dali názov Nova Air, vyrobili v roku 1976 v niekdajšom Sovietskom zväze a lietalo až do roku 1991. Lietadlo údajne slúžilo aj ako letecký špeciál pre československých prezidentov. V rokoch 2000 – 2013 bolo umiestnené v severorakúskom mestečku Heidenreichstein a jeho vtedajší majitelia v ňom prevádzkovali reštauráciu. Na vyzdvihnutie stroja s dĺžkou 53 metrov a rozpätím krídiel 43 metrov boli potrebné tri žeriavy. „Je to čosi celosvetovo unikátne,“ povedal novinárom riaditeľ hotela Novapark Helmut Neukam.

Druhý stroj, Boeing 727-200, je už na ceste do Grazu. Najprv ho privezú po Dunaji do Horného Rakúska a odtiaľ bude trasportovaný na nákladných autách na juh krajiny. Slávnostné otvorenie nezvyčajného hotela je plánované na 9. júla. Ešte predtým budú mať ľudia možnosť si bar aj reštauráciu v lietadlách prehliadnuť počas dňa otvorených dverí. „Potom budeme mať, dúfajme, dosť rezervácií, aby sa investícia vo výške viac ako dva milióny eur vyplatila,“ nádeja sa Helmut Neukam.

Momentka z transportu lietadla. (Foto: archív)