Úvod Auto - moto Kanaďania majú technológiu, ktorá nabije elektromobil rovnako rýchlo, ako trvá tankovanie

Kanaďania majú technológiu, ktorá nabije elektromobil rovnako rýchlo, ako trvá tankovanie

Foto: archív

Kanadský startup GBatteries prišiel s odvážnym cieľom: chce ponúknuť technológiu, vďaka ktorej bude možné nabíjať elektrické autá rovnako rýchlo, ako dnes trvá tankovanie atomobilu so spaľovacím motorom.

Za projektom stojí letecký inžinier Kostya Khomutov, elektrotechnici Alex Tkachenko a Nick Sherstyuk a výkonný riaditeľ Tim Sherstyuk. Financovaný je spoločnosťami Airbus Ventures, Initialized Capital, Plug and Play a SV Angel.

Zatiaľ čo väčšina vývojových smerov v oblasti automobilových batérií sa zameriava na vývoj nových chemikálií alebo materiálov na zlepšenie rýchlosti nabíjanie batérií, GBatteries na to išli inak. Hlavná myšlienka spočíva v nasadení algoritmov umelej inteligencie.

Khomutov k tomu hovorí: „Naša technológia je kombináciou softvérových algoritmov umelej inteligencie a elektroniky, ktorá funguje s lítium-iónovými batériami, ktoré už boli overené, testované a vyrobené výrobcami batérií. Nič sa teda nemusí meniť. “

Startup sa nebojí odvážnych vyhlásení – sľubuje schopnosť dobiť 60kWh batériu za krátkych päť minút . Na tú by mal elektromobil najazdiť niečo okolo 190 kilometrov. Oproti tomu aktuálne nabíjačky zvládnu za rovnaký čas nabiť elektromobil len na dojazd 24 kilometrov.

Foto: archív

Na rýchle nabíjanie je potrebné použiť špeciálny patentovaný adaptér, ktorý sa zapojí do nabíjacieho konektora vozidla. Všetko by malo fungovať s existujúcou nabíjacou infraštruktúrou pre elektromobily s lítium-iónovými batériami.

Väčšina súčasných nabíjačiek funguje na pomerne primitívnych princípoch. Do hry pritom vstupujú ďalšie faktory, ako je napríklad teplota, ktoré môžu spomaliť alebo zastaviť nabíjanie. Zariadenie GBatteries používa špecifický nabíjací model, ktorý „spomaľuje“ a „zrýchľuje“ nabíjania podľa potreby. To umožňuje oveľa rýchlejšie nabíjanie za správnych podmienok.

Inšpiráciou na vyriešenie tohto problému bola postupná degradácia batérií v mobilných telefónoch. Sherstyuk vnímal ako dôvod práve nesprávne nabíjanie a hľadal spôsob, ako predĺžiť životnosť batérií a súčasne dosiahnuť lepšieho nabíjacieho výkonu.

Po niekoľkých týždňoch v laboratóriu sa mu podarilo pripraviť jednoduchý riadiaci systém a algoritmus, ktorý testoval na niekoľkých článkoch. Po šiestich mesiacoch bol medzi bežne nabíjanými a pokusnými batériami badať jasný rozdiel.

Prvá verejná prezentácia produktu sa udiala na veľtrhu CES v Las Vegas. Zatiaľ nie je isté kedy, ani a či sa vôbec nová technológia presadí do komerčne dostupných elektromobilov. Každopádne by rýchle nabíjanie mohlo značnou mierou prispieť k presadeniu áut s elektrickým pohonom na trhu.