Úvod Zaujímavé Pitie piva znižuje stres a spomaľuje starnutie

Pitie piva znižuje stres a spomaľuje starnutie

Foto: archív

Pivo už tradične patrí na Slovensku medzi obľúbené nápoje. Jeho spotreba stúpa najmä v letných mesiacoch. Nielenže výborne hasí smäd, ale často sa spomína aj jeho prínos pre naše zdravie, najmä pri konzumácii v rozumnom množstve.

Neobsahuje cholesterol ani tuk. Naopak, má vysoký obsah draslíka, fosforu, horčíka, bielkovín, sacharidov i niektorých stopových prvkov. Pivo sa vyrába zo štyroch základných surovín, a to z vody, jačmeňa, sladu a chmeľu. Vďaka týmto surovinám obsahuje vitamíny skupiny B, kyselinu pantoténovú, pyridoxín a riboflavín.

Pitie piva podporí krvný obeh a zníži nielen stres, ale aj riziko srdcovo-cievnych ochorení. Prispieva k tomu predovšetkým draslík, znižujúci vysoký krvný tlak. Okrem toho vďaka obsahu horčíka a vápnika pomáha predchádzať vzniku žlčových a močových kameňov. Keďže chmeľ pôsobí ako prírodné sedatívum, pivo upokojí nervy a zaháňa nespavosť.

Antioxidanty obsiahnuté v pive zase vynikajúco odďaľujú starnutie, čo ocení najmä nežnejšia polovička ľudstva. Vedci sa domnievajú, že pivo má na pleť oveľa lepšie účinky ako krémy proti vráskam. Vitamíny skupiny B a kyseliny podporujú metabolizmus a prispievajú k regenerácii pokožky, čím zvyšujú tvorbu kolagénu a pigmentu.