Úvod ZO ZAHRANIČIA Zomrel popredný predstaviteľ socialistického Československa Miloš Jakeš

Zomrel popredný predstaviteľ socialistického Československa Miloš Jakeš

Miloš Jakeš v roku 2012. (Foto: Pavel Kapusta)

Vo veku 97 rokoch zomrel bývalý generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) Miloš Jakeš. Informáciu prvá zverejnila televízia CNN Prima News.

Jakešovu smrť jeho blízki tajili, pohreb sa konal bez účasti verejnosti v krematóriu v pražskej štvrti Motol. Český ekonomický portál E15.cz tvrdí, že niekdajší významný komunistický politik zomrel už 10. júla. Dvanásteho augusta by oslávil 98. narodeniny.

Miloš Jakeš sa do vysokého veku tešil dobrému zdraviu. Vážnejšie zdravotné problémy sa uňho začali prejavovať až v rokoch 2018 a 2019, keď prekonal ťažké zápaly pľúc. Ako napísal portál  E15.cz, krátko pred smrťou mal mať Jakeš problémy s chôdzou, zrakom a sluchom.

Koncom minulého roka prežil niekoľko týždňov v liečebni dlhodobo chorých. Jakeš dlhé roky býval vo vile v oblasti Hanspaulka v pražskej štvrti Dejvice. Posledné roky však žil najmä v byte v Dejviciach.

Miloš Jakeš sa narodil v roku 1922 v obci České Chalupy neďaleko Českého Krumlova. V rokoch 1937 – 1950 študoval a potom pracoval v národnom podniku Svit Zlín. V roku 1944 skončil vyššiu elektrotechnickú priemyselnú školu. Už v roku 1945 vstúpil do komunistickej strany a v roku 1950 sa na dva roky stal predsedom národného výboru v Gottwaldove, dnes opäť Zlíne.

V rokoch 1952 až 1955 bol tajomníkom ústredného výboru zväzu mládeže. V roku 1958 sa vrátil zo štúdia na Vysokej škole straníckej v Moskve. Začal pôsobiť na ÚV KSČ a v období 1966 až 1968 bol námestníkom ministra vnútra. V marci 1968 bol zvolený za predsedu Ústrednej kontrolnej a revíznej komisie KSČ a v tejto funkcii zostal do roku 1977.

V období tzv. Pražskej jari sa Jakeš priklonil na stranu konzervatívneho krídla KSČ, ktoré sa snažilo zachovať v krajine socialistické zriadenie. V sedemdesiatych rokoch bol členom predsedníctva ÚV KSČ, kde zodpovedal za oblasť poľnohospodárstva a od roku 1981 bol predsedom národohospodárskej komisie ústredného výboru.

Počas 80. rokov sa Jakeš začal prezentovať ako stúpenec reforiem, ktoré pdo názvom “perestrojka” prenikali z vtedajšieho ZSSR pod vedením Michaila Gorbačova. Jeho politická kariéra vyvrcholila v decembri 1987, keď sa stal nástupcom Gustáva Husáka vo funkcii generálneho tajomníka ÚV KSČ.

Po novembrových udalostiach roku 1989 skončila vedúca úloha KSČ v spoločnosti a Jakeš na svoju funkciu rezignoval. V decembri 1989 bol na mimoriadnom zjazde z KSČ spolu s ďalšími vrcholovými komunistickými politikmi vylúčený zo strany. Následne sa vzdal aj svojho poslaneckého mandátu a odišiel z politiky.

V ďalších rokoch žil v ústraní, ale zúčastňoval sa niektorých verejných podujatí – napríklad prvomájových osláv Sviatku práce, ktoré usporadúvala Komunistická strana Čiech a Moravy na pražskom Výstavisku. Naposledy tak urobil vlani, uvádza portál E15.cz. Sporadicky poskytoval aj rozhovory pre médiá.

V roku 1996 mu vyšla kniha Dva roky generálnym tajomníkom, v októbri 2017 vznikol o jeho živote dokumentárny film s názvom Milda. Spolu s Lubomírom Štrougalom bol jednou z posledných žijúcich politických špičiek z posledného dvadsaťročia komunistického Československa.

Foto: Pavel Kapusta