Úvod ZO ZAHRANIČIA Tureckí moslimovia sa dočkali. Kresťanská katedrála Hagia Sofia sa zmenila na mešitu

Tureckí moslimovia sa dočkali. Kresťanská katedrála Hagia Sofia sa zmenila na mešitu

Pôvodne kresťanská katedrála Hagia Sofia v Istanbule, z ktorej je dnes mešita. (Foto: archív)

Pôvodne kresťanská katedrála Hagia Sofia zo 6. storočia, ležiaca v historickom centre Istanbulu, sa rozhodnutím tureckého súdu zmenila na funkčnú mešitu. Moslimovia tento krok oslávili slávnostnou modlitbou, pričom prezident Recep Tayyip Erdogan pred ňou recitoval z Koránu.

Hagiu Sofiu postavili ako kresťanskú katedrálu v rokoch 532 – 537 na príkaz byzantského cisára Justiniána. Kresťanom slúžila do roku 1453, po dobytí mesta Osmanskou ríšou sa však katedrála stala mešitou. V rámci sekularizačných reforiem zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka sa zmenila na múzeum. Pamiatka je v súčasnosti zaradená na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Turecký najvyšší správny súd však nedávno zrušil Atatürkov vládny dekrét z roku 1934 a Erdogan zmenu pamiatky na mešitu odobril. Už vlani vyhlásil, že premeniť Hagiu Sofiu na múzeum bola „veľmi veľká chyba“.

K Erdoganovmu rozhodnutiu sa však islamský svet nestavia jednoznačne. Niektorí to považujú za víťazstvo, podľa iných nemá tento krok nijaký podklad v islame. Napríklad nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Orhan Pamuk to označil za populizmus a dôkaz, že Erdogan už nerešpektuje Atatürkov sekularizmus.