Úvod ZO ZAHRANIČIA Greta Thunbergová sa po ročnej prestávke vrátila do školy

Greta Thunbergová sa po ročnej prestávke vrátila do školy

Greta Thunbergová. (Foto: archív)

Sedemnásťročná švédska ekoaktivistka Greta Thunbergová sa po roku vracia do školy. Oznámila to na sociálnej sieti. „Moje ročné prerušenie školskej dochádzky sa končí a mám výborný pocit, že som konečne znova v škole!“ napísala vo svojom statuse.

Thunbergová začala svoj prvý rok na strednej škole  neskôr ako jej spolužiaci v Štokholme. Na začiatku školského roka bola v Nemecku, kde sa stretla s kancelárkou Angelou Merkelovou a takisto viedla štrajk v Berlíne za ochranu klímy.

Mladá aktivistka prežila posledný rok mimo školy a verejne bojovala proti zmene klímy. Začala ho v auguste 2019 plavbou na plachetnici do New Yorku, kde sa zúčastnila na klimatickom samite OSN. Tam zopakovala svoju známu vetu „Ako sa opovažujete?“ a skritizovala v ňom svetových lídrov za nedostatočné kroky na ochranu klímy.

Švédka sa počas uplynulého roka stretávala s aktivistami na európskom i americkom kontinetne, za čo ju navrhli ju na Nobelovu cenu za mier. Predtým spustila celosvetové hnutie, ktorého cieľom je pritiahnuť pozornosť na klimatické zmeny – začala tým, že vždy v piatok vynechala vyučovanie. Svoj prvý školský štrajk uskutočnila v auguste 2018.