Úvod Z DOMOVA Na Kysuciach otvorili nový úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec

Na Kysuciach otvorili nový úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec

Foto: archív

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) slávnostne otvorila nový, takmer šesťkilometrový úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec. Obchvat Čadce skráti v dopravnej špičke čas jazdy cez Kysuce o 30 minút.

„Veríme, že motoristi aj obyvatelia regiónu ocenia nový úsek a že im bude dobre slúžiť. My pokračujeme ďalej v príprave zvyšných úsekov na ťahu D3,“ povedal novinárom hovorca ministerstva dopravy a výstavby Ivan Rudolf.

Výstavba 5673 metrov dlhého úseku sa začala koncom roka 2016. Na jeho realizácii sa podieľali firmy Strabag, Porr a Hochtief. Úsek je súčasťou európskeho multimodálneho koridoru. Stavba, spolufinancovaná zo zdrojov EÚ stála 239 miliónov eur bez DPH.

Sprevádzkovaním diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec príde k odľahčeniu cesty I/11 v intraviláne mesta o tranzitnú dopravu s intenzitou približne 12.000 až 14.000 vozidiel denne. Okolo 35 percent z nich bude tvoriť nákladná doprava.

Výskumný ústav dopravný odhaduje, že severná časť mesta sa odľahčí asi o 4000 vozidiel denne. Očakáva sa zníženie negatívnych javov ako je hluk, produkcia exhalátov a miera nehodovosti.

NDS odovzdáva diaľnicu D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec: