Úvod ZO ZAHRANIČIA Peskov: Spájanie Ruska s kauzou Pratasevič je prejavom posadnutosti rusofóbiou

Peskov: Spájanie Ruska s kauzou Pratasevič je prejavom posadnutosti rusofóbiou

Dmitrij Peskov. (Foto: archív)

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov komentoval vyhlásenie britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba, že kroky bieloruských orgánov v kauze lietadla spoločnosti Ryanair by boli len sotva možné bez vedomia Kremľa. Nazval to ”prejavom posadnutosti rusofóbiou”“.

Raab v britskom parlamente vyhlásil, že je ťažké uveriť, že by sa operácia týkajúca sa lietadla spoločnosti Ryanair uskutočnila bez vedomia Moskvy. Uznal však, že nemá dôkazy o účasti Ruska na tomto incidente. Pripomenul, že Rusko poskytuje finančnú podporu vláde Alexandra Lukašenka.

Spravodajský web Belaruspartisan.by špekuloval, že informáciu o prítomnosti Prataseviča na palube lietadla mohli bieloruskej strane odovzdať ruské tajné služby prostredníctvom svojich agentov vplyvu v bieloruských mocenských štruktúrach.

Bieloruské nezávislé mimovládne Centrum pre strategické a zahraničnopolitické štúdie vo svojom príspevku na sociálnej sieti napísalo, že celá kauza bola „pascou Kremľa, do ktorej Bielorusko spadlo“ a jeho vnútropolitická kríza sa zmenila na medzinárodnú.

Centrum upozornilo, že negatívne dôsledky tejto operácie pre vnútornú i zahraničnú politiku budú väčšie ako hodnota informácií, ktoré by zatknutý aktivista Raman Pratasevič prípadne poskytol. Očakáva tiež, že incident povedie k roztočeniu špirály sankcií proti Bielorusku a „zvýši toxicitu Bieloruska pre všetkých jeho partnerov vrátane Ruska a Číny“.

Politológovia zo spomenutého centra tvrdia, že poberateľom výhod v kauze Ryanair je Kremeľ. „Teraz Bielorusko riskuje nielen to, že bude v medzinárodnej izolácii, ale bude tiež takmer úplne závislé od vôle Moskvy, ktorá nemieni znižovať intenzitu svojho tlaku,“ tvrdia.