Úvod ZO ZAHRANIČIA Delegácie Moskvy a Kyjeva sa stretnú na ukrajinsko-bieloruskej hranici

Delegácie Moskvy a Kyjeva sa stretnú na ukrajinsko-bieloruskej hranici

Foto: archív

Ukrajinská strana podľa Moskvy súhlasila so schôdzkou vyjednávačov na ukrajinsko-bieloruských hraniciach, čo potvrdil aj zdroj z okolia prezidenta Volodymyra Zelenského. Rokovanie sa má uskutočniť bez akýchkoľvek predbežných podmienok.

Zelenskyj krátko pred týmto oznámením telefonicky hovoril s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Obsah telefonátu však nie je známy. Zelenskyj predtým tvrdil, že je pripravený rokovať o mieri, ale rozhovory sa nesmú konať v Bielorusku.

Ako možné miesta diplomatických rokovaní spomenul ukrajinský prezident Bratislavu, Varšavu, Budapešť, Istanbul alebo Baku. Do bieloruského Gomelu pritom ráno dorazila ruská delegácia. Podľa Dmitrija Peskova sú v nej zástupcovia ministerstva zahraničia a obrany, ale aj kancelárie prezidenta.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podľa agentúry RIA Novosti vyzval ukrajinských predstaviteľov, aby zasadli za rokovací stol, ak „Ukrajina nechce stratiť svoju štátnu suverenitu“. Zároveň poprel, že by sa Bielorusko podieľalo na bojoch na Ukrajine.