Úvod ZO ZAHRANIČIA Washington varoval Peking pred poskytnutím „záchranného lana“ Rusku

Washington varoval Peking pred poskytnutím „záchranného lana“ Rusku

Foto: TASR

Rusko nepožiadalo Čínu o ekonomickú pomoc a dodávky vojenského materiálu. Na mediálnom brífingu v Pekingu to vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

Poprel tak tvrdenie administratívy USA, že Moskva požiadala Peking o ekonomickú pomoc a vojenskú podporu vrátane bezpilotných lietadiel, ktoré by mohlo použiť na Ukrajine. Čao Li-ťien tvrdí, že USA šíria dezinformácie.

„V poslednom čase sa zo strany USA šírili dezinformácie proti Číne o ukrajinskej otázke so zlovestnými úmyslami. Postoj Číny k otázke Ukrajiny je konzistentný a jasný – hráme konštruktívnu úlohu pri presadzovaní mierových rozhovorov.

Je nevyhnutné, aby sa všetky strany správali zdržanlivo a ochladzovali napätie, namiesto prilievania oleja do ohňa. Je dôležité presadzovať diplomatické riešenie, a nie ďalšiu eskaláciu situácie,“ povedal Čao Li-ťien.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vyhlásil, že USA dali Pekingu jasne najavo, že „rozsiahle“ snahy poskytnúť Kremľu riešenie amerických sankcií budú mať „absolútne dôsledky“.

„Nedovolíme, aby to pokračovalo a nedovolíme, aby existovalo záchranné lano pre Rusko pred týmito ekonomickými sankciami z ktorejkoľvek krajiny kdekoľvek na svete,“ povedal. Čína pred niekoľkými dňami označila Rusko za strategického partnera a vypuknutie vojny na Ukrajine pripisuje Západu.