Úvod Z DOMOVA Mandátový výbor odporúča parlamentu hlasovať za vydanie Fica do väzby

Mandátový výbor odporúča parlamentu hlasovať za vydanie Fica do väzby

Robert Fico. (Foto: Michaela Kolimárová)

Mandátový a imunitný výbor Národnej rady SR prijal uznesenie a odporučil plénu parlamentu odsúhlasiť žiadosť špeciálnej prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca a predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Informovala o tom predsedníčka výboru Anna Andrejuvová.

„Schválili, že vydávame súhlas na vzatie poslanca NR SR Roberta Fica na základe žiadosti Generálnej prokuratúry SR,“ povedala Andrejuvová. Ozrejmila, že na základe uznesenia výboru bola vypracovaná aj správa, ktorú predloží poslancom NR SR na rokovaní.

„Tá bola tiež schválená,“ dodala s tým, že za ňu zahlasovalo osem poslancov z desiatich prítomných. Dvaja poslanci za hnutie Sme rodina sa zdržali. Opoziční poslanci sa zasadnutia výboru nezúčastnili.

„Predložili sme svoje argumenty, prokurátori svoje argumenty. Padlo pár otázok, a tým to skončilo,“ uviedol Ficov obhajca David Lindtner po rokovaní výboru. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ladislav Masár označil rokovanie i otázky poslancov za korektné.

Uvedomuje si, že do kauzy je vnášaný politický rozmer. Poukázal na to, že Ficov život je spojený s politikou a situáciu využívajú i jeho politický oponenti. „My s tým nemáme nič spoločné. Nevyužívame to, ani to nezneužívame. Nemôžeme to ani nijako ovplyvniť,“ podotkol. Odmieta, že by prokurátor a vyšetrovateľ nesledovali legitímne ciele.

Na margo ďalšieho procesného postupu Masár uviedol, že ak dostanú súhlas NR SR, rýchlo podajú návrh sudcovi pre prípravné konanie na vzatie do väzby a ten rozhodne. „Môžem povedať, že zadržiavať nebudeme,“ uviedol. Kolúzna väzba je podľa neho potrebná na obdobie do konca mája, v ktorom sú naplánované výsluchy niektorých osôb.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš uviedol, že možno ešte budú mať v klube poradu pred hlasovaním. Očakáva dlhú diskusiu v pléne. „Nesmieme brániť spravodlivosti, musíme byť spravodliví ku všetkým,“ poznamenal. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga je presvedčený, že nejde o účelové stíhanie.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka a ďalšie osoby zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.