Úvod Z DOMOVA Matovič: SaS 1. septembra povalí vládu, je to naplánované

Matovič: SaS 1. septembra povalí vládu, je to naplánované

Igor Matovič. (Foto: archív)

Minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič pripúšťa, že strana SaS 1. septembra povalí tretiu vládu, ktorej je súčasťou. Podľa neho je plán už dávno pripravený. „Ono je za tým určite niečo väčšie, vyššia hra, o čom nikto z nás ani netuší. Dohoda s niekým, komu tretie povalenie vlády SaS-kou mimoriadne vyhovuje,“ napísal na sociálnej sieti.

Matovič odmieta, že by sa pri schvaľovaní rodinného balíčka porušila koaličná zmluva. SaS si podľa neho vymýšľa. „Konali sme vyslovene so súhlasom SaS,“ dodal. SaS vypovedala koaličnú zmluvu, novú očakáva do konca augusta, chce ju prepracovať na základe aktuálnej politickej situácie, žiada odchod Igora Matoviča z vlády. OĽaNO to odmieta, za Matovičom stojí.

SaS chce svoje požiadavky adresovať premiérovi budúci týždeň. Ak nepríde k ich naplneniu, podajú jej ministri demisiu. Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽaNO Matoviča.

Igor Matovič výrokmi o páde vlády či predčasných voľbách potvrdil opodstatnenosť požiadaviek na jeho odchod z funkcie. Vyhlásila to strana SaS vo svojom oficiálnom stanovisku. Demisia štyroch ministrov z SaS podľa nej nebude znamenať ani pád vlády, ani predčasné voľby, a ani koniec koalície.

„Každá riadna vláda musí mať dôveru parlamentu, teda aspoň 76 poslancov. My sme pripravení poskytnúť všetkých 19 poslancov pri obmene jedného postu vo vláde,“ povedal predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík.

Šéf rezortu školstva a podpredseda strany Branislav Gröhling vyjadril názor, že ak nebude Matovič vo vláde, politická aj spoločenská situácia sa upokojí. „Chápeme, že nie je jednoduché pozrieť sa pravde do očí a ľahšia cesta je obviňovať koaličného partnera z výmyslov a opakovane o ňom klamať,“ dodal.

Sulík dodal, že ak nebudú mať koaličné strany OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí záujem o ďalšiu spoluprácu s SaS, môžu sa opätovne oprieť o podporu ĽSNS. „Za SaS môžeme deklarovať požiadavku, že z novej koaličnej zmluvy musí tiež vyplynúť istota, že vládna koalícia s extrémistami nekšeftuje a ani nelaškuje,“ uviedol.