Úvod ZO ZAHRANIČIA Lavrov: Západ dodávkou zbraní s dlhým doletom prinúti Rusko rozšíriť ciele špeciálnej...

Lavrov: Západ dodávkou zbraní s dlhým doletom prinúti Rusko rozšíriť ciele špeciálnej operácie

Sergej Lavrov. (Foto: archív)

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že ruské vojenské ciele na Ukrajine sa už nesústreďujú len na východ krajiny. Ako dodal, zámery Kremľa zmenili dodávky západných zbraní pre ukrajinskú armádu.

Lavrov nedávno v rozhovore pre televíziu RT upozornil, že stratégia vojenského konfiktu sa mení. ”Geografia je už iná. Nejde len o Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, ale aj o Chersonskú oblasť, Záporožskú oblasť a rad ďalších území. Tento proces pokračuje dôsledne a vytrvalo,” povedal.

Varoval, že ak Západ „v bezmocnom hneve alebo v túžbe čo najviac zhoršiť situáciu“ dodá na Ukrajinu ďalšie zbrane s dlhým doletom, napríklad systém HIMARS, „geografické ciele špeciálnej operácie sa posunú ďalej od jej aktuálnej línie“.

Lavrov vysvetlil, že Rusko nemôže dovoliť, aby „časť Ukrajiny, ktorú bude ovládať Volodymyr Zelenskyj alebo ktokoľvek, kto ho nahradí, mala zbrane, ktoré budú predstavovať priamu hrozbu pre naše územie a územie tých republík, ktoré vyhlásili svoju nezávislosť, a tých, čo chcú samostatne rozhodnúť o svojej budúcnosti“.