Úvod ZO ZAHRANIČIA Dzurindu menovali za člena skupiny garantujúcej povojnový vývoj Ukrajiny

Dzurindu menovali za člena skupiny garantujúcej povojnový vývoj Ukrajiny

Mikuláš Dzurinda. (Foto: archív)

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda sa stal členom medzinárodnej pracovnej skupiny zaoberajúcej sa bezpečnostnými garanciami pre Ukrajinu. Mala by podľa jeho slov slúžiť ako konzultačná platforma ukrajinského politického vedenia.

„Ukrajina vzdoruje vojenskej agresii Ruska, ale jej politické vedenie premýšľa aj o povojnovom vývoji Ukrajiny,“ povedal Dzurinda. Zároveň dodal, že by mala dostať od medzinárodného spoločenstva také bezpečnostné garancie, ktoré jej umožnia povojnovú obnovu a udržateľný rozvoj.

„Keď sa táto vojna skončí, Ukrajina bude potrebovať spoľahlivé a účinné bezpečnostné záruky od spojeneckých krajín,“ píše sa vo vyhlásení skupiny zverejnenom na webstránke medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Rasmussen Global, ktorú založil dánsky expremiér a bývalý šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

Ten je zároveň spolupredsedom uvedenej medzinárodnej pracovnej skupiny pre bezpečnostné garancie. “Záruky by mali zabrániť tomu, aby v budúcnosti prišlo k ďalšej agresii zo strany Ruskej federácie,” uvádza ďalej vyhlásenie. Podľa Rasmussena zmyslom skupiny je nájsť pracovný model, ktorý môže zabezpečiť nezávislosť a bezpečnosť Ukrajiny.

Doplnil, že jej cieľom je vytvoriť odporúčania, ako by mohli záruky fungovať v praxi. Skupina sa bude riadiť štyrmi princípmi. Nezávislosť Ukrajiny závisí od jej schopnosti brániť sa, schopnosť obrany závisí od úspešnej obnovy krajiny, sankcie proti Rusku majú kľúčový význam pre bezpečnosť Ukrajiny a jej budúcnosť predstavuje suverénny štát v srdci Európy.

Členmi skupiny sú bývalí vrcholoví politici a predstavitelia zahraničnopolitických inštitútov z Ukrajiny, USA, Poľska, Francúzska, Talianska, Nemecka, Švédska či Austrálie. Spoločne s Rasmussenom jej predsedá vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.