Úvod Z DOMOVA Predseda Smeru-SD rokoval s opozičnými stranami o dohode o predčasných voľbách

Predseda Smeru-SD rokoval s opozičnými stranami o dohode o predčasných voľbách

Robert Fico. (Foto: archív)

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico rokoval s predstaviteľmi opozície o dohode o predčasných parlamentných voľbách, ktoré majú byť podmienkou pre podporu vládnych návrhov zákonov. Informoval o tom na mediálnom brífingu s tým, že v rozhovoroch o dohode bude pokračovať.

Zdôraznil, že ak má prevziať opozícia akúkoľvek mieru zodpovednosti za vládnutie, musí za to vládna koalícia zaplatiť politickú daň. „Touto politickou daňou sú predčasné parlamentné voľby,“ dodal. Predčasné voľby sú podľa jeho slov legitímnym a demokratickým riešením ústavnej a sociálnej krízy.

„Jediné, čo sme pripravení podporiť a tu vieme prebrať zodpovednosť za daň v podobe predčasných parlamentných volieb, je súhrn opatrení proti zdražovaniu. Nielen potravín, ale aj energií, a rovnako súhrn opatrení, ktoré budú garantovať dostatok energií pre firmy, celú slovenskú spoločnosť od domácností cez mestá, obce, školy, nemocnice, za primeranú cenu,“ doplnil.

Predseda Smeru-SD dodal, že ani po dohode o predčasných voľbách by súčasná vláda nemohla rátať s podporou zákonov, ktoré sú naplnením jej programového vyhlásenia. Strana navrhuje uzatvoriť písomnú dohodu, pod ktorú by sa podpísali predsedovia troch vládnych i opozičných parlamentných strán. Tiež nezaradení poslanci hlásiaci sa k stranám Hlas-SD, Život – národná strana a k hnutiu Republika.

Súčasťou dohody má byť okrem predčasných parlamentných volieb v prvom polroku 2023 aj garantovanie schopnosti Národnej rady SR prijať nevyhnutné zákony v súvislosti s infláciou a energetickou krízou, na ktorých sa strany dohodnú.

Hnutie OĽaNO prípadné diskusie o dohode odmietlo. Od každej parlamentnej strany očakáva, že zahlasuje za návrhy na podporu obyvateľov a ekonomiky pred dosahmi krízy. Mimoparlamentné Progresívne Slovensko reagovalo, že Fico nie je pre nich partnerom na diskusiu.

Nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu avizovali, že sa zúčastnia na každom rokovaní o tom, ako zlepšiť prijímanie zákonov a dohodnúť predčasné voľby. O dohode chce rokovať aj ĽSNS.

Mimoparlamentné hnutie Republika je vždy otvorené konštruktívnej opozičnej spolupráci a zmysluplným rokovaniam. Nemusia mať nevyhnutne podobu podpísaných deklarácií, dôležité sú činy. Novinárom to povedal predseda hnutia Milan Uhrík v reakcii na návrh Smeru-SD.

„Na rozdiel od kolegov v Smere však nie sme takí optimistickí napríklad v schopnosti parlamentu prijímať zákony v boji proti energetickej kríze, keďže politici z vládnej koalície dokážu dobabrať ešte aj to,“ poznamenal Uhrík.

Otázny je podľa lídra Republiky postoj a hlasovanie nezaradeného Tomáša Tarabu a jeho poslancov, pretože viackrát túto vládu podržali a znemožnili odvolanie ministra financií Igora Matoviča. „Predčasné voľby každopádne treba čím skôr,“ dodal šéf Republiky.

„Musíme spájať opozíciu, musíme byť jednotní. Nikto tu nezostavuje vládu. Len musíme vyhovieť verejnosti, ktorá nenávidí túto vládu,“ vyhlásil Fico. Za prvoradý označil spoločný postup opozície, najlepšiu cestu k tomu vidí práve v bilaterálnych rokovaniach medzi jednotlivými opozičnými stranami.