Úvod ZO ZAHRANIČIA Maďarská ministerka: Europarlament nám chce vziať predsedníctvo v EÚ, lebo presadzujeme mier

Maďarská ministerka: Europarlament nám chce vziať predsedníctvo v EÚ, lebo presadzujeme mier

Foto: archív

Európsky parlament chce zabrániť Maďarsku v prevzatí rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ v druhej polovici roka 2024, pretože tamojšej ľavicovej väčšine sa nepáči maďarský postoj presadzujúci mier. V Bruseli to vyhlásila maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

Maďarsko v rámci predsedníctva v Rade EÚ mieni okrem iného preveriť, či korupčnými škandálmi zaplavený europarlament dodržiava vlastné pravidlá a právne princípy EÚ, povedala Vargová. V statuse na sociálnej sieti maďarská ministerka uviedla, že maďarské predsedníctvo „je v bezpečí“.

„S našimi partnermi z Tria, mojimi belgickými a španielskymi kolegami, sme diskutovali o spoločných prioritách,“ dodala Vargová. V inštitúciách únie pribúdajú názory, že Maďarsku by sa malo zabrániť v prevzatí rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

Podľa niektorých predstaviteľov EÚ Maďarsko a následne aj Poľsko možno nebudú schopné zhostiť sa úlohy predsedníckych krajín, keďže sú v dlhodobom konflikte s Bruselom pre „porušovanie zásad právneho štátu“. Informoval o tom magazín Politico. Obe krajiny preberú riadenie EÚ po eurovoľbách, keď sa budú formovať prvky spoločnej európskej politiky do konca tohto desaťročia.

Proti tomu, aby Maďarsko od júla do decembra 2024 šéfovalo Rade EÚ, je aj Európsky parlament. Aktívna je najmä frakcia Európskej ľudovej strany, ale návrh na hlasovanie v tejto veci podporili aj socialisti a demokrati, liberáli z Obnovme Európu, frakcia Zelených a ľavicový blok GUE/NGL.

Maďarsko prvýkrát predsedalo Rade EÚ v prvej polovici roka 2011. Pre nedostatky údajné v boji proti korupcii a nezávislosti médií a v oblasti súdnictva pozastavila EÚ Maďarsku vyplácanie miliárd eur z eurofondov.