Úvod Zaujímavé Slovensko patrí k najväčším producentom medoviny, tradičného slovanského nápoja

Slovensko patrí k najväčším producentom medoviny, tradičného slovanského nápoja

Foto: archív

Starý slovanský nápoj medovina má na Slovensku dlhú tradíciu a aj v súčasnosti patrí medzi obľúbené alkoholické nápoje. Jej legálni výrobcovia u nás jej ročne vyprodukujú 500.000 litrov. Na výrobu jedného litra tohto nápoja spotrebuje producent pol kilogramu medu, pričom od množstva medu závisí sladkosť nápoja.

„Med sa v určitom pomere zmieša s vodou a vznikne sterilná sladká voda. Po vychladnutí sa do nej pridajú kvasinky, čo vyvolá búrlivé vínne kvasenie. Po dvoch až troch mesiacoch vznikne v medovine desať percent alkoholu.

Vtedy sa nápoj stáča do drevených sudov, kde ešte dva až päť rokov pomaly kvasí. Tento proces je možný len v dubových sudoch, nie plastových či antikorových nádobách, ktoré neprepúšťajú vzduch,“ priblížil proces výroby medoviny Bronislav Tomka, majiteľ nitrianskej firmy Tomka, s.r.o.

Medovinu produkuje od roku 1989. Tri roky predtým zakladateľ firmy Karol Tomka ako riaditeľ účelového zariadenia v Nitre, zaoberajúceho sa spracovaním včelieho medu, založil prvú prevádzku výrobu medoviny na Slovensku. Dovtedy medovinu u nás vyrábali iba jednotlivci v domácich podmienkach.

Medovinou ako oficiálnym nápojom pre návštevy sa už roky prezentuje aj mesto Nitra. Slovensko a Česko patria k najväčším producentom tohto tradičného slovanského nápoja. Medovina je však typická aj pre Poľsko či Švédsko.