Úvod Spoločnosť Tofu zmenilo stravovacie návyky Slovákov

Tofu zmenilo stravovacie návyky Slovákov

Jedným zo sloganov, ktoré Alfa Bio využíva pri propagácii tofu a sójových výrobkov, je Hippokratov výrok „Nech je jedlo vaším liekom“. (Foto: Michaela Kolimárová)

Kto z nás by nepoznal alebo aspoň raz v živote neochutnal tofu, sójovú nátierku či sójové mlieko? Tieto, v našich končinách kedysi neznáme potraviny, sa dnes na Slovensku tešia stále väčšej obľube. Čo to vlastne tofu je a kedy sa k nám dostalo?

Impulz od vegetariána
Odpovede sme sa vybrali hľadať k zakladateľovi Alfa Bio, najúspešnejšej slovenskej firmy vyrábajúcej produkty zdravej výživy, Jánovi Lunterovi. Jeho slová nás presvedčili o tom, že podnikateľský príbeh banskobystrickej spoločnosti nie je len o profite, ale aj úprimnej snahe naučiť ľudí zdravo jesť.

VŠETKO SA ZAČALO SNAHOU POMÔCŤ ŤAŽKO CHOREJ MAME A NESKÔR AJ MANŽELKE.

„Tofu som začal vyrábať v domácich podmienkach v roku 1980, keď mala moja mama aj manželka zdravotné problémy, navyše sme čakali prvé dieťa,“ spomína rodák z Horehronia, kde sa vraj zjedlo všetko, čo išlo okolo, a pilo, čo tieklo.

„Predtým som sa zdravou výživou vôbec nezaoberal. Impulz prišiel až od môjho známeho, ktorý bol vegeteriánom a prečítal veľa kníh o zdravej výžive. Odporučil mi vhodnú stravu pre mamu aj manželku.“

Mäsových jedál sa vzdali, mama žila spočiatku iba na surovej zelenine, ovocí a šťavách. Potom do jej jedálneho lístka zaradili tofu. „Zabralo to, mama sa vyliečila, hoci jej lekári nedávali nádej na prežitie,“ hovorí úspešný podnikateľ o svojom prvom kontakte so zdravou výživou. Ján Lunter vtedy dostal od svojho známeho aj návod na prípravu tofu – sójového syra či sójového tvarohu, ako sa tiež zvykne nazývať.

„Nikto spočiatku nevedel, čo to je. Našťastie, vtedajšia doba bola priaznivá - ľudia mali hlad po nových veciach,“ hovorí Ján Lunter o začiatkoch výroby tofu v 90. rokoch. (Foto: Michaela Kolimárová)
„Nikto spočiatku nevedel, čo to je. Našťastie, vtedajšia doba bola priaznivá – ľudia mali hlad po nových veciach,“ hovorí Ján Lunter o začiatkoch výroby tofu v 90. rokoch. (Foto: Michaela Kolimárová)

Vtedy sa po prvý raz dozvedel o existencii tejto potraviny, ktorú vymysleli Číňania už pred 2000 rokmi. Odtiaľ sa tofu rozšírilo do Japonska a ďalších ázijských krajín. Do západnej Európy a USA sa dostalo až nedávno – v polovici 20. storočia. Vo východnej Európe bolo neznáme až do začiatku 90. rokov.

Útoky od neprajníkov
Po revolúcii v roku 1989 sa otvorili nové podnikateľské možnosti a vtedy si dovtedajší programátor uvedomil ekonomický potenciál tofu. Zrodila sa myšlienka rozbehnúť profesionálnu výrobu sójového syra. V roku 1991 sa v suteréne jeho rodinného domu začali objavovať prvé technológie na výrobu tofu. „Najskôr sme vyrobili päť kilogramov za týždeň, o nejaký čas už päťdesiat.

„Prvých 25 kilogramov vyrobeného tofu sme predali v centre mesta, neskôr sme zriadili vlastnú vegetariánsku predajňu,“ hovorí Lunter o prvých úspechoch prevádzky, ktorá už v roku 1994 produkovala mesačne 30 ton bieleho tofu. Najmä vďaka udržaniu nízkych nákladov spoločnosť v krátkom čase začala tvoriť zisk a neskôr sa presunula do veľkých výrobných hál na okraji Banskej Bystrice.

Pri výrobe sa musí dodržiavať prísna hygiena. (Foto: Michaela Kolimárová)
Pri výrobe sa musí dodržiavať prísna hygiena. (Foto: Michaela Kolimárová)

POSTUPNE SA Z ALFA BIO STALA NAJVÄČŠIA STREDOEURÓPSKA FIRMA VYRÁBAJÚCA TOFU.

Dnes produkuje nielen niekoľko druhov tofu, ale aj tofu nátierok, sójového mlieka a vegetariánskych náhrad mäsových jedál.

Mesačne vyprodukuje Alfa Bio desiatky ton tofu. (Foto: Michaela Kolimárová)
Mesačne vyprodukuje Alfa Bio desiatky ton tofu. (Foto: Michaela Kolimárová)

Za roky podnikania zažil Ján Lunter aj množstvo útokov na svoju firmu. „Už dávno sme boli upozornení na to, že čím viac tofu budeme vyrábať a propagovať ho, tým viac bude opozície,“ hovorí Lunter a ako príklad spomína USA, kde sa sója v 70. rokoch začala dostávať na pulty obchodných reťazcov.

To spôsobilo čiastočné vytlačenie kravského mlieka z obchodov. Silní producenti mlieka a mliečnych výrobkov spustili lavínu zverejňovania výsledkov účelových výskumov údajne svedčiacich tom, že sójové mlieko je škodlivé.

Finálna fáza výroby - balenie tofu. Odtiaľto putuje v kartónoch do obchodov. (Foto: Michaela Kolimárová)
Finálna fáza výroby – balenie tofu. Odtiaľto putuje v kartónoch do obchodov. (Foto: Michaela Kolimárová)

Podnikanie ako misia
Podľa Jána Luntera sa pritom stačí spoliehať na sedliacky rozum a oprieť sa o jednoduché štatistiky. Tie hovoria, že kým Slovák zje v priemere 150 gramov tofu, Japonec z ostrova Okinawa, ktorého stravu z 80 percent tvoria rastlinné zdroje, až 14 kilogramov. Mimochodom, obyvatelia spomínaného ostrova sa dožívajú v priemere 110 rokov.

UNIKÁTNOSŤ TOFU SPOČÍVA NAJMÄ V TOM, ŽE JE JEDNOU Z NAJZDRAVŠÍCH DOSTUPNÝCH POTRAVÍN.

Odporúča sa pri liečbe artériosklerózy, vysokého krvného tlaku, obezite, poruchách pečene a tráviaceho traktu, je prevenciou proti rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam, neobsahuje cholesterol ani laktózu.

V naturálnom stave má tofu neutrálnu chuť a je schopné získať akúkoľvek chuť, akú mu pri kuchynskej príprave dodáme. Dá sa konzumovať priamo, ale môžeme ho využiť aj pri príprave teplých jedál – jeho finálna podoba môže mať desiatky rôznych podôb.

Autorka článku pózuje pri svojich obľúbených tofu nátierkách. (Foto: Michaela Kolimárová)
Autorka článku pózuje pri svojich obľúbených tofu nátierkách. (Foto: Michaela Kolimárová)

„Postup na výrobu tofu aj v domácich podmienkach je jednoduchý: sóju namočíme na dvanásť hodín, poumývame, pomelieme s vodou, uvaríme, vycedíme vlákninu. Vznikne sójové mlieko. Keď doň pridáme trošku morskej vody, môže byť aj ocot alebo citrónová šťava, zrazí sa a vznikne syrenina, ktorú zalisujeme,“ dozvedáme sa o výrobe bieleho tofu, najpopulárnejšieho produktu Alfa Bio, ktorá dnes spoločnosť vyváža do Česka, Poľska, Maďarska či Írska.

„Považujem za veľký úspech, že sme ľudí naučili jesť naše výrobky,“ hovorí Lunter. „To je aj naša misia. Mne to pred rokmi pomohlo zmeniť rodinné prostredie a neskôr prispieť k zmene stravovacích návykov na Slovensku.“

 Výroba tofu a tofu nátierok vo firme Alfa Bio:

2 komentárov

  1. Skoda, ze zabudli uviest fakt, ze soja sa v sucasnosti pestuje ako GMO produkt v juznej Amerike a pokryva drvivu vacsinu svetovej produkcie, aj u nas je len tato soja.

  2. Na japonskom ostrove Okinawa ľudia jedia väčšinou jedlá na báze tofu a suši – obidve tieto potraviny vznikli na tomto ostrove – a dožívajú sa vďaka tomu priemerného veku 100 rokov.

Comments are closed.