Úvod ZO ZAHRANIČIA WHO vyhlási aspartám za potenciálny karcinogén. Očakáva sa antikampaň výrobcov

WHO vyhlási aspartám za potenciálny karcinogén. Očakáva sa antikampaň výrobcov

Aspartám je často označovaný za nebezpečné sladidlo. (Foto: archív)

Umelé sladidlo aspartám by podľa odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) malo byť zaradené do kategórie potenciálne karcinogénnej látky pre ľudí. Medzinárodná agentúra na výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, na budúci mesiac zverejní správu o zdravotných rizikách aspartámu.

Toto umelé sladidlo sa používa ako náhrada cukru v mnohých potravinách, ako sú nápoje, zmrzlina, lieky či žuvačky. IARC už v minulosti do spomenutej kategórie zaradila napríklad prácu v noci, konzumáciu červeného mäsa a používanie mobilného telefónu. Vo všetkých prípadoch sa stala terčom kritiky a proti rozhodnutiu sa zdvihla vlna odporu.

IARC disponuje dôkazmi spájajúce aspartám s rakovinou. Kategória „potenciálne karcinogénne pre ľudí“ je najnižšou kategóriou, okrem nej existujú ešte dve závažnejšie – „pravdepodobne karcinogénne pre ľudí“ a „karcinogénne pre ľudí“.

Cieľom zhodnotenia bezpečenosti aspartámu v IARC bolo stanoviť, či je alebo nie je nebezpečný pre ľudí. Do úvahy sa nebralo množstvo látky, ktorú človek môže bezpečne skonzumovať, uviedla pre denník Guardian osoba oboznámená s priebehom hodnotenia. V roku 1981 bola bezpečná denná dávka stanovená na 40 miligramov na kilogram hmotnosti.

„IARC nie je orgán schvaľujúci bezpečnosť potravín,“ vyhlásila Frances Hunt-Woodová, generálna sekretárka Medzinárodnej asociácie sladidiel. „Aspartám je jednou z najpodrobnejšie preskúmaných prísad vôbec.

Za bezpečnú látku ho vyhlásilo viac ako 90 orgánov schvaľujúcich bezpečnosť potravín vrátane Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý vykonal dosiaľ najkomplexnejšie hodnotenie jeho bezpečnosti,“ dodala.

Podľa informácií denníka Guardian IARC zozbierala pre odborníkov balík informácií obsahujúci 7000 zmienok o aspartáme v štúdiách a 1300 štúdií. „Naozaj by sme si pred vyvodením akýchkoľvek definitívnych záverov mali počkať na celkové hodnotenie IARC, bez nich strieľame naslepo,“ vyhlásil Oliver Jones, profesor chémie na RMIT University v austrálskom Melbourne.

Aspartám je masovo používané sladidlo v potravinárskom priemysle na celom svete a jeho obmedzenie by znamenalo obrovské finančné straty pre výrobcov tejto látky. Z tohto dôvodu sa po avizovanom vyhlásení WHO očakáva mediálna antikampaň zo strany producentov. Na nebezpečenstvo aspartámu upozorňujú odborníci už desaťročia, ich obavy však boli často bagatelizované.