Podľa japonských vedcov možno pravidelnou konzumáciou zrelých banánov predchádzať vzniku onkologických ochorení. Na rozdiel od normálnych banánov totiž produkujú látku nazývanú TNF, čo možno voľne preložiť ako tumorový nekrózny faktor.
Čím sú bodky na banánovej šupke tmavšie a výraznejšie, tým viac tejto látky obsahujú. TNF dokáže bojovať proti abnormálnym bunkám – v rakovinových bunkách iniciuje apoptózu, teda ich riadenú smrť.
Jeho efektivita pri potláčaní rakoviny je porovnateľná s látkou lentinan, nachádzajúcej sa v známej medicínskej hube shitake. Lentinan znásobuje účinky ostatných antivirálnych a protinádorových látok a zvyšuje aktivitu niektorých buniek imunitného systému.
Zloženie tohto chutného tropického ovocia sa s postupným dozrievaním mení. Zvyšuje sa množstvo antioxidantov a škrob sa mení na ľahšie stráviteľné cukry. Banány s tmavými bodkami na šupke okrem toho výrazne stimulujú tvorbu bielych krviniek.
V porovnaní s bežnými žltými banánmi sú oveľa zdravšie. Existuje však pomerne tenká hranica medzi dozretosťou a prezretosťou, keď už môžu nastať hnilobné procesy. Tie prospešné látky nielen zničia, ale môžu znamenať aj prítomnosť zdraviu škodlivých plesní.