Úvod interesant 10 potravín, ktoré odstránia usadeniny z ciev

10 potravín, ktoré odstránia usadeniny z ciev

Foto: archív

Zlý cholesterol a upchávanie ciev usadeninami označujú lekári za tichých zabijakov. Spôsobujú vysoký krvný tlak a môžu vyvolať infarkt alebo mozgovú mŕtvicu. O svoje cievy by ste sa mali zaujímať, aj keď netrpíte nijakými zdravotnými ťažkosťami. Stačí, ak na svoj jedálny lístok zaradíte jednu alebo dve z nasledovných potravín.

Ovsené vločky

Foto: archív
Foto: archív

Hlavná zložka ovsených vločiek, rozpustná vláknina, nedovoľuje cholesterolu usadiť sa v cievach. Vláknina sa naň naviaže a odvedie ho von z tela. Ak zjete jednu alebo dve misky ovsených vločiek denne, znížite hladinu cholesterolu v krvi až o 20 percent.

Brusnice

Foto: archív
Foto: archív

Brusnice obsahujú flavonoidy, ktoré znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak, zdokonaľujú prietok krvi, spomaľujú vznik artériosklerózy a bránia upchávaniu ciev.

Granátové jablko

Foto: archív
Foto: archív

V granátových jablkách sa nachádzajú silné antioxidanty, pomáhajúce predchádzať kôrnateniu ciev. Zmierňujú tým ich poškodzovanie a dokážu dokonca zvrátiť aj existujúce degeneratívne zmeny.

Olivový olej

Foto: archív
Foto: archív

Na cievne steny sa prichytáva len zoxidovaný cholesterol. Najdôležitejšou súčasťou olivového oleja sú monosaturované tuky, ktoré sa na cholesterol naviažu a zabránia mu v oxidácii.

Cesnak

Foto: archív
Foto: archív

Cesnak pôsobí ako prevencia pred vysokým krvným tlakom a chorobami srdca. Pomáha predchádzať kôrnateniu ciev, sprievodnému príznaku tvorby cievnych usadenín.

Paradajky

Foto: archív
Foto: archív

Niektoré zložky paradajok bránia hrubnutiu artérií. Ide predovšetkým o lykopén, pridávajúci paradajkám ich typickú červenú farbu.

Špenát

Foto: archív
Foto: archív

Špenát má vysoký obsah kyseliny listovej a draslíka, látok zabraňujúcich zvyšovaniu krvného tlaku.

Kivi a ananásový melón

Foto: archív
Foto: archív

Ananásový melón a kivi vynikajúco prečistia artérie. Majú vysoký obsah antioxidantov a znižujú obsah cholesterolu v krvi. Bránia tak nielen jeho oxidácii, ale aj ďalšiemu šíreniu v cievach.

Hrozno

Foto: archív
Foto: archív

Toto ovocie obsahuje flavonoidy resveratrol a quercetín, zabraňujúce oxidácii cholesterolu. Výrazne znižujú aj vznik krvných zrazenín.

Ryby

Foto: archív
Foto: archív

Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny ako losos alebo tuniak zabraňujú tvorbe a hromadeniu usadenín v cievach.