Úvod Spoločnosť Zastrelenie medvedice Ingrid vyvolalo ostré reakcie

Zastrelenie medvedice Ingrid vyvolalo ostré reakcie

Foto: archív

Príbeh tatranskej medvedice Ingrid, ktorej odobrali mláďatá a neskôr ju z rozhodnutia vedenia Štátnej ochrany prírody zastrelili na Liptove, keď sa opätovne objavila v dedine medzi ľuďmi, vyvolal medzi ľuďmi na Slovensku i v Česku emotívne reakcie a ostré odsúdenie. A znovu otvoril problematiku medveďov na Slovensku. Ľudia sa pýtajú, či sa situácia nedala riešiť inak.

Niektorí si myslia, že ich medvedica ohrozovala, iní by uvítali menej radikálne riešenie. Oslovili sme tatranského chatára, ktorý hovorí, že medveď ako vzácna šelma v rámci Slovenska ohrozená už dávno nie je a problém by sa mal riešiť komplexne. Nie hasiť akútne prípady, akým bola medvedica Ingrid.

„Možno nastal čas, aby bol výskyt medveďa hnedého nejakou formou aj regulovaný. Zároveň by sa malo povedať, aká početnosť je pre populáciu medveďa hnedého pre dané územie únosná, aby to neprinášalo problémy. Samostatná kapitola by mala byť problematika medveďov so známkami synantropného správania (akým bola aj Inga) a ich riešenie,“ vysvetľuje chatár.  Podľa neho nemáme podmienky umiestniť medveďa tak, aby nebol v dostatočnom dosahu človeka. Problém vidí aj v správaní sa človeka, ktorý často kŕmi zvieratá za účelom získania senzácie a peknej fotky.

„Je potrebné riešiť aj veci ako prikrmovanie zveri, komunálne odpady a nakladanie s nimi, vhodné správanie sa človeka na území, kde sa medveď vyskytuje. Chce to riešiť zoširoka, razantne, a hlavne zodpovedne a o niekoľko rokov to bude možno o niečo lepšie. Príkladov zo sveta je dosť. Najhoršie je terajšie „neriešenie“ a hasenie vzniknutých kritických prípadov,“ dodal.

Medvedie siroty sú zatiaľ umiestnené v bojnickej ZOO, čaká ich vraj presun do maďarského medvedieho parku. (Foto: archív)
Medvedie siroty sú zatiaľ umiestnené v bojnickej ZOO, čaká ich vraj presun do maďarského medvedieho parku. (Foto: archív)

O názor sme požiadali aj  zakladateľa lesoochranárskeho združenia VLK Juraja Lukáča, podľa ktorého je problém najmä v nás ľuďoch a v hospodárení s biologickým odpadom v oblastiach, kde sa medvede nachádzajú. „Sú situácie, kedy to treba riešiť radikálne, ak sú v ohrození ľudia, ale podľa mňa toto ten prípad nebol. A to aj napriek tomu, že sa medvedica nachádzala v obci. Problém je, že sa naučila konzumovať potraviny vyhodené ľuďmi v dedine. Pre medvede je jednoduchšia cesta zobrať si takúto potravu,“ povedal Lukáč.

Lukáč upozorňuje, že ľudia si neuvedomujú, aké dôsledky má ich hospodárenie s odpadom. „Treba vedieť hospodáriť s biologickým odpadom zodpovedne. Smetné koše by mali byť uzavreté tak, aby sa do nich zvieratá nedostali. Potom sa nestane to, čo v Liptovskej Kokave. Chápem ľudí, že sa boja, ale práve ľudia sú za to zodpovední, aj keď si to neuvedomujú,“ upozornil Lukáča.

Na záver dodal, že situáciu mohli riešiť inak. „Medvedicu mohli presťahovať do inej oblasti, ale nie v Tatrách. Sami sme poskytli naše lesy, ktorých sme súkromní vlastníci. Máme rozsiahle lesy vo vojenskej oblasti Javorina. Možno by to skončilo rovnako, no minimálne to stálo za to vyskúšať. Podľa mňa všetkým zainteresovaným zlyhali nervy,“ dodal.