Úvod Politika Francúzske voľby podľa odhadov vyhráva Macronova strana

Francúzske voľby podľa odhadov vyhráva Macronova strana

Foto: archív

Prvé odhady výsledkov prvého kola parlamentných volieb vo Francúzsku naznačujú, že hnutie Republika vpred (LREM) prezidenta Emmanuela Macrona spolu so spojencami obsadí minimálne 400-440 kresiel v 577-člennom Národnom zhromaždení. Vyplýva to z prognóz spoločností Kantar a Onepoint, informovala agentúra DPA.

Ak sa úspech Macronovej strany potvrdí aj v druhom kole volieb, ktoré sa bude konať na budúcu nedeľu, nový prezident Francúzska bude mať otvorenú cestu k schváleniu svojej vlády a realizácii volebného programu. Opozícia v novom parlamente bude len slabá a rozdrobená.

Koalícia LREM s umierneným Demokratickým hnutím (MoDem) získala podľa odhadov podporu približne 32,9 percenta hlasov. Konzervatívni Republikáni (LR) a ich spojenci skončili na druhom mieste s približne 21 percentami, čo by malo znamenať 95-132 kresiel.

Až tretia priečka patrí Národnému frontu (FN), ktorý podporilo 13,5 percenta voličov.  Ľavicové hnutie Nepoddajné Francúzsko (FI) si zaistilo podporu 11 percent voličov a donedávna vládnuca Socialistická strana (PS) oslovila len 9,7 percenta voličov.