Úvod Veda & Tech Elektráreň bude vyrábať energiu z kravského hnoja

Elektráreň bude vyrábať energiu z kravského hnoja

Foto: archív

Japonská automobilka Toyota plánuje v Kalifornii vybudovať elektráreň, v ktorej bude plynný metán z kravského hnoja premieňať na vodu, elektrinu na vodík. Tzv. Tri-Gen projekt bol predstavený na autosalóne v Los Angeles.

Elektráreň by mala byť uvedená do prevádzky približne v roku 2020. Toyota očakáva, že ude každý deň schopná poskytnúť dostatok energie pre napájanie 2350 priemerných domácnosti a palivo pre fungovanie 1500 vozidiel poháňaných vodíkom. Inými slovami, toto zariadenie by malo denne vyrábať 2,35 MW elektriny a 1,2 tony vodíka. „Naša spoločnosť rozumie obrovskému potenciálu zníženia emisií do zlepšeniu spoločnosti,“ komentoval Doug Murtha z Toyoty.

Pripomeňme, že Toyota intenzívne investuje dp svojej technológie vodíkových palivových článkov. Tie sú v používané v sedanoch Mirai a v nových nákladných automobiloch (Project Portal). Do roku 2040 chce spoločnosť Toyota úplne zastaviť výrobu tradičných spaľovacích motorov a do roku 2050 znížiť emisie uhlíka až o 90 percent. Jej úsilie by mohlo urýchliť posun k dopravným prostriedkom, ktoré budú šetrnejšie voči životnému prostrediu.