Úvod Politika Slovenské hnutie obrody oslavovalo 80. výročie vzniku prvej SR

Slovenské hnutie obrody oslavovalo 80. výročie vzniku prvej SR

Jedna zo spoločných ffotografií účastníkov osláv vzniku prvej SR v Panteóne slovenských dejateľov Čakajovciach. (Foto: archív)

V sobotu 9. marca oslávili členovia občianskeho združenia Slovenské hnutie obrody (SHO) blížiace sa 80. výročie vzniku prvej Slovenskej republiky. Celoslovenské oslavy sa tradične konali v Čakajovciach pri Nitre a zúčastnili sa ho ľudia z rôznych častí Slovenska.

SHO pripravilo program v tamojšom dome kultúry, v ktorom okrem rečníkov z radov hnutia a hostí vystúpili aj folklórne súbory Šuriančanka a Inove. Sólista Opery Slovenského národného divadla Ivan Ožvát zožal po svojom vystúpení od účastníkov osláv ovácie.

Predseda SHO a súčasný kandidát na prezidenta SR Róbert Švec zablahoželal prítomným ženám k MDŽ a každej venoval kvet. “Sme hrdí na to, že Slovenské hnutie obrody každý rok organizuje dôstojné oslavy výročia vzniku prvej Slovenskej republiky. Naše dejiny sú našimi dejinami a naše osobnosti sú našimi osobnosťami,” povedal okrem iného vo svojom príhovore.

Foto: archív

SHO sa charakterizuje ako zoskupenie ľudí, ktorým nie je ľahostajný osud našej vlasti a svojou činnosťou nadväzujú na prácu a odkaz Ľudovíta Štúra. “Ochraňujeme a podporujeme tradičné hodnoty ako rodina, kultúra, česť a viera.

S týmto cieľom združujeme, spájame a podporujeme jednotlivcov a organizácie so zdravým pohľadom na svet a vlasteneckým cítením,” píše sa na webovej stránke SHO. Občianske združenie s 15-ročnou históriou má ambíciu pretransformovať sa na politickú stranu. Zozbierali už potrebné množstvo podpisov občanov a v apríli požiadajú o registráciu Ministerstvo vnútra SR.

Foto: archív