Úvod ZO ZAHRANIČIA Pellegrini v Moskve otvorene o protiruských sankciách: Neprinášajú nijaký efekt

Pellegrini v Moskve otvorene o protiruských sankciách: Neprinášajú nijaký efekt

Foto: archív

Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa v Moskve stretol s novým ruským premiérom Michailom Mišustinom. Pellegrini je prvým európskym lídrom, ktorého Mišustin prijal od svojho nástupu do funkcie v polovici januára. Slovenského premiéra sprevádza v Rusku aj minister hospodárstva Peter Žiga.

Pellegrini navštívil Rusko aj vlani v júni, prijal ho ruský prezident Vladimir Putin a tiež vtedajší premiér Dmitrij Medvedev. S ruskými predstaviteľmi vtedy Pellegrini rokoval o dodávkach energetických surovín – predovšetkým zemného plynu a jadrového paliva -, o priemyselnej spolupráci či projekte vybudovania širokorozchodnej železnice z východu Slovenska do Viedne.

V nadväznosti na Pellegriniho rokovanie s bývalým ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom vlani v júni šéfovia vlád Ruska a Slovenska hovorili o dodávkach jadrového paliva z Ruska a tiež povinnosti vybudovať hlbinné úložisko jadrového paliva, ktoré má podľa Pellegriniho stáť niekoľko miliárd eur.

„Krajina ako Slovensko pravdepodobne nebude schopná urobiť niečo také sama na svojom území,“ uviedol Pellegrini a dodal, že to zrejme nebude ani v kapacitách ČR či Maďarska. Mišustinovi preto navrhol uvažovať nad spoločným projektom viacerých krajín odoberajúcich jadrové palivo z Ruska, pričom úložisko odpadu by sa nachádzalo v Rusku.

Slovensko, ktoré podľa Pellegriniho zachováva voči Moskve „triezvu hlavu“, dáva vždy jasne najavo, čo si myslí o protiruských sankciách: “Neprinášajú nijaký efekt, práve naopak – Ruskú federáciu to motivuje v mnohých oblastiach nachádzať vlastné riešenia a povzbudzuje ich vnútornú ekonomiku.“

SR je súčasťou Európskej únie a vníma komplikácie vývoja vzťahov medzi samotnou EÚ a Ruskou federáciou, avšak Slovensko má aj svoj vlastný pohľad, ako majú vyzerať vzťahy s Ruskom vrátane sankcií, a tento pohľad jasne prezentuje. Uviedol to Pellegrini na úvod rokovania s Mišustinom.

Dialóg a spolupráca sú podľa Pellegriniho jedinou cestou, ako pokračovať vo vzájomných vzťahoch. Ako zdôraznil, Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sa vyslovujú proti budovaniu bariér a „neustálemu narábaniu so sankciami“.

„Dialógom dosiahneme určite viac ako nejakými tvrdými postojmi jednej alebo druhej strany,“ povedal Pellegrini. Na rokovaní tiež ocenil hospodársku spoluprácu oboch krajín, ktorá naberá „stále lepší a pozitívnejší trend“.