Úvod ZO ZAHRANIČIA Václav Klaus ml.: Dnešná kríza môže vyústiť do vojnového konfliktu

Václav Klaus ml.: Dnešná kríza môže vyústiť do vojnového konfliktu

Foto: archív

Poslanec českého parlamentu a predseda hnutia Trikolóra Václav Klaus mladší poukázal na nebezpečnú historickú paralelu. Zvýšenie napätia v medzinárodných vzťahoch spôsobené politickým bojom okolo interpretácie dejín 2. svetovej vojny Klaus ml. totiž vníma ako možnú predzvesť vojny. Už niekoľkokrát v histórii spoločenská kríza viedla k rozsiahlemu konfliktu.

Klaus je presvedčený, že postupom času sa chápanie a pohľad na historické udalosti môžu výrazne meniť. Dôvodom sú okrem iného rozdiely medzi rôznymi generáciami, ktoré majú  trochu odlišné zdroje, z ktorých ľudia čerpajú vedomosti o tom, čo sa dialo v minulosti.

Tvrdí totiž, že mladšia generácia na rozdiel od staršej nemá možnosť bezprostredne získavať vedomosti od očitých svedkov konkrétnych udalostí. V súvislosti s tým výklad a interpretácia dejín sa môžu stávať objektami manipulácie zo strany rôznych politických síl.

V súčasnosti je práve 2. svetová vojna súčasťou politických zápasov, konštatuje Klaus mladší. Jedným z prejavov týchto zápasov je napríklad boj proti “komunizmu”, keď sa terajší politickí činitelia snažia útočiť na režimy a ideológie, ktoré sa už dávno stali minulosťou. „Históriu začínajú hodnotiť čoraz bizarnejšie figúrky,” tvrdí český politik.

Ďalším prejavom týchto zmien je politizácia českých médií vrátane štátnych. Šéf Trikolóry poukazuje na relativizáciu histórie a zmazanie jasných hraníc medzi vinníkmi a obeťami. Dôležitým znakom súčasných trendov je aj nárast agresívneho správania a rétoriky.

Odstránenie sochy sovietskeho maršala Koneva, ktorý sa podieľal na oslobodení Prahy a mal rozhodujúcu úlohu v oslobodení koncentračného tábora v Osvienčime, je snahou spôsobiť zväčšenie spoločenskej nenávisti.

Ako doplnok k tomu sa vyskytol príbeh o ohrození pražských politikov zo strany tajných ruských agentov. Dôsledkom týchto krokov je čím  ďalej väčší nárast agresivity a marginalizácie umiernených názorov.

Terajšia situácia prispieva k posilneniu pozícií jastrabov v politickej aréne, tvrdí Klaus ml. Koronavírusová kríza môže spôsobiť značné oslabenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, čo poskytne príležitosť pre zástancov konfliktnejšieho prístupu v zahraničnej politike Spojených štátov.

Václav Klaus ml. (Foto: archív)

Výnimkou nie je podľa Klausa mladšieho ani Česká republika. Podľa všetkého má na mysli českého generála Petra Pavla, ku ktorému šéf Trikolóry neprejavuje ani najmenšiu dôveru.

„U nás si to hore na Hrad šinie generál, ktorý síce kedysi ‘Konevovi‘ prisahal vernosť až za komunistický hrob, ale medzitým už dávno prešaltoval do druhého tábora. Na týchto ľudí dvojakej tváre je vždy najväčší spoľah, že urobia, čo treba,“ uviedol Klaus mladší.

Český politik tiež uviedol, že súčasná spoločenská kríza môže predchádzať vojnovému konfliktu. V súvislosti s tým uvádza niektoré historické paralely, ako napríklad agresívnu náladu proti Srbom pred vypuknutím 1. svetovej vojny v roku 1914.

Ďalším príkladom je antičeská atmosféra v roku 1938, najmä v pohraničí. „Ako otec dvoch synov vo ‘vojenskom veku‘ to sledujem so vzrastajúcou nervozitou,“ priznal sa Václav Klaus ml.