Úvod Z DOMOVA Ľudia podpisujú petíciu, nesúhlasia so svadobnými obmedzeniami

Ľudia podpisujú petíciu, nesúhlasia so svadobnými obmedzeniami

Foto: archív

Opatrenie obmedzujúce veľké svadby narazilo na vlnu nevôle. Takmer 20-tisíc ľudí sa podpísalo pod petíciu, ktorou žiadajú ústredný krízový štáb o prehodnotenie rozhodnutia pandemickej komisie. Minister zdravotníctva a odborníci sú však presvedčení, že počet infikovaných rastie a oslavy s desiatkami ľudí často z rôznych kútov Slovenska sú mimoriadne rizikové.

Po 1. októbri už nebude možné organizovať svadby s účasťou viac ako 30 osôb. Toto rozhodnutie oznámila pandemická komisia v piatok 11. septembra. Hneď v ten deň sa objavila petícia za zachovanie svadieb do 150 ľudí, alebo aspoň do 100. Iniciovala ju budúca nevesta, ktorá má svadbu naplánovanú na prvý októbrový víkend.

„Opatrenia sú prehnané, keďže rodina sa stretáva a bude stretávať. Nie sme cudzí ľudia a nemáme nikoho zo zahraničia,“ tvrdí organizátorka petície Barbora Križanová. Zníženie počtu hostí z 80 na 30 si nevie predstaviť. Dôvodom nespokojnosti s rozhodnutím odborníkov je aj obava z vyhodených peňazí, keďže majú takmer všetko už vopred nakúpené, prípadne majú zložené zálohy.

Nervozita vládne aj na druhej strane, medzi svadobnými dodávateľmi. Upozorňujú, že ich práca je sezónna a pandémia im z nej ukrojila už takmer polovicu. Organizátorka petície aj podnikatelia hovoria, že riziká si uvedomujú a sú pripravení dodržiavať hygienické opatrenia.

Argumentujú tým, že riziku šírenia nákazy sme vystavení aj vo verejnej hromadnej doprave či v nákupnom centre. Konečné slovo bude mať krízový štáb, ktorý návrh pandemickej komisie prerokuje.