Úvod Z DOMOVA Proces s predsedom ĽSNS bude pokračovať, hrozí mu osem rokov väzenia

Proces s predsedom ĽSNS bude pokračovať, hrozí mu osem rokov väzenia

Foto: archív

Po viac ako troch mesiacoch pokračuje od pondelka (21. 9.) na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku hlavné pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov. Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený.

Dôvodom bol fakt, že Kotleba sa nachádzal v karanténe pre koronavírus po tom po návrate z Čiernej Hory. Pojednávania predtým brzdil fakt, že sa súdny spis v kauze šekov nachádzal na pôde Najvyššieho súdu (NS) SR. Ten rozhodoval o námietke zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. NS SR námietku napokon zamietol a pojednávanie naďalej vedie Sabová.

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď v roku 2017 odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1 488 eur. Obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, ich považujú za neonacistickú šifru.

Na otvorení hlavného pojednávania samosudkyňa Sabová uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie. Ak sa k nej v prípade uznania viny prikloní, hrozilo by Kotlebovi až osem rokov väzenia. V tomto prípade nie je možné udelenie podmienečného trestu.