Úvod ZO ZAHRANIČIA Mimovládka Sea-Watch: V Stredozemnom mori sme zachránili desiatky utečencov

Mimovládka Sea-Watch: V Stredozemnom mori sme zachránili desiatky utečencov

Foto: archív

Aktivisti na záchrannej lodi Sea-Watch 3 zachránili desiatky utečencov, ktorí sa snažili cez Stredozemného more doplaviť do Európy. Médiá o tom informovala o tom mimovládna organizácia Sea-Watch so sídlom v nemeckom Berlíne.

Z potápajúceho sa člna vyzdvihli 45 migrantov, vrátane 13 maloletých utečencov bez sprievodu dospelého. Viacero utečencov bolo vysilených a vyžadovali zdravotnú starostlivosť, tvrdí Sea-Watch. Podľa neziskovej organizácie sa tak na lodi Sea-Watch 3 v súčasnosti nachádza 147 zachránených osôb.

Záchranná loď vyplávala zo španielskeho prístavu Burriana neďaleko Valencie zhruba pred týždňom, po sedemmesačnej „nútenej prestávke,“ informovala Sea-Watch. Z údajov OSN vyplýva, že od začiatku roka 2021 sa v Stredozemnom mori v snahe dostať sa do Európy utopilo zhruba 170 utečencov.

Utečenci prichádzajúci po tejto trase pochádzajú najmä zo severu Afriky. Ako informovalo talianske ministerstvo vnútra, za rovnaké časové obdobie sa do Talianska z Líbye priplavilo približne 4.500 utečencov.