Úvod ZO ZAHRANIČIA Podozriví z prípravy atentátu na Lukašenka sa priznali

Podozriví z prípravy atentátu na Lukašenka sa priznali

Alexandr Lukašenko. (Foto: archív)

Osoby podozrivé z prípravy štátneho prevratu v Bielorusku a atentátu na prezidenta Alexandra Lukašenka sa priznali k sprisahaniu. Priznanie zaznelo v dokumente s názvom Zabiť prezidenta, ktorý odvysielala bieloruská televízia. „Mali sme tri ciele. Prvým bolo odstránenie priameho vedenia krajiny internáciou alebo fyzickou likvidáciou.

Druhým cieľom bolo blokovanie jednotiek, ktoré by mohli klásť odpor. Tretím cieľom bolo ovládnutie symbolických objektov mesta… Priznávam sa, že som bol účinne využitý ako technický organizátor,“ uviedol jeden z nich, právnik Juras Ziankovič.

Ziankovič má aj americké občianstvo a je prepojený na americké tajné služby. Na prevrat sa snažil získať aj príslušníkov bieloruskej armády a orgánov činných v trestnom konaní, ktorým sľuboval finančnú odmenu.

Ďalší podozriví sú líder Bieloruského ľudového frontu Ryhor Kastusiov a politológ Aľaxandr Fiaduta. Ten priznal, že sa diskutovalo o otázke obsadenia viacerých štátnych štruktúr. Išlo o médiá, komunikačné uzly a zvažovalo sa aj dočasné vypnutie internetu.

Lukašenko 17. apríla oznámil, že sa pripravoval atentát na neho a jeho rodinu. Pokus o štátny prevrat bol financovaný zo zahraničia a sprisahanci boli v úzkom kontakte s teroristickými skupinami.

Bieloruský prezident pripísal zodpovednosť americkým spravodajským službám. Vojenský prevrat mal prebehnúť 9. mája počas slávnostnej vojenskej prehliadky v Minsku pri príležitosti výročia konca 2. svetovej vojny.