Úvod Z DOMOVA Raši kritizuje rozhodnutie ministra Lengvarského očkovať päťročné deti

Raši kritizuje rozhodnutie ministra Lengvarského očkovať päťročné deti

Foto: archív

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odobril očkovanie detí od piatich rokov veku proti covidu. Proti tomuto kroku vystupuje viacero odborníkov, medzi inými aj lekár a bývalý minister zdravotníctva Richard Raši. Podľa neho sa slovenské deti stali súčasťou experimentu.

„Očkovanie päťročných detí na Slovensku je iba súčasťou klinického experimentu a nemali by sme byť jednou z líderských krajín, kde sa začnú očkovať päťročné deti,“ vyhlásil exminister zdravotníctva na mediálnom brfingu.

Ako ďalej potvrdil, ani jedna renomovaná lieková agentúra očkovanie takých malých detí neschválila. Neexistuje totiž dostatok dát potvrdzujúcich, že očkovanie detí je nielen účinné, ale aj bezpečné.

Raši s týmto krokom Lengvarského zásadne nesúhlasí. K očkovaniu 5-ročných detí sa malo pristúpiť až na základe overených klinických štúdií z celého sveta, ktoré by efekt a bezpečnosť vakcinácie potvrdili. „Zatiaľ v takomto štádiu nie sme,“ upozornil Raši.

Rovnaký názor na očkovanie detí má aj opozičný poslanec a predseda strany Život Tomáš Taraba. Tvrdí, že očkovanie detí je výlučným rozhodnutím ministra Lengvarského, ktorý si tak zjavne napĺňa osobnú ambíciu robiť na slovenských deťoch klinické štúdie.

Podľa rozhodnutia EMA sú vakcíny podmienečne schválené na používanie od 12 rokov. V Európe ani v Spojených štátoch sa deti od päť rokov neočkujú, v Británii sa dokonca neodporúča očkovať ani deti pod 15 rokov.

Ani americká agentúra FDA zatiaľ neschválila požiadavku Pfizeru na očkovanie detí mladších ako 12 rokov. Vyžiadala si zapojenie väčšieho množstva detí do testovania a výskumov. Sú za tým aj obavy zo zápalu srdcového svalu, vyskytujúceho sa vo viacerých prípadoch pri očkovaní mladistvých.