Úvod ZO ZAHRANIČIA Maďarsko dovolí prejsť migrantom cez svoje územie do Nemecka

Maďarsko dovolí prejsť migrantom cez svoje územie do Nemecka

Foto: archív

Maďarsko dovolí cez svoje územie prejsť migrantom smerujúcim do západnej Európy v prípade, že o to bude opäť požiadané. V úvode jesennej schôdze parlamentu v Budapešti to povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

„Ak si to budú želať krajiny žijúce v pohodlnom vnútrozemí Európy, tak migrantov smerujúcich do Nemecka opäť pustíme cez svoje územie, ako sme to urobili aj v roku 2015 na žiadosť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a rakúskeho kancelára Wernera Faymanna,“ povedal maďarský premiér.

Orbán ďalej podotkol, že Európska komisia spúšťa ďalšie právne konania v záležitosti maďarských zákonov týkajúcich sa hraničných zábran. „To čo robí Brusel, je zrada Maďarska, ba čo viac, zrada európskeho mieru a bezpečnosti,“ tvrdí premiér.

Podľa jeho slov spustí afganská kríza ďalšiu migračnú vlnu. „Afgancov opúšťajúcich svoju vlasť treba udržať v ich regióne a nemožno ich priviezť do Európy. Hotspoty či utečenecké tábory treba zriadiť mimo európskych hraníc. Pomoc treba poskytnúť tam, a nie importovať problémy do Európy,“ podčiarkol predseda maďarskej vlády.

„Musíme posilniť maďarské hranice. Tí, čo opustia tamojší región, sa pokúsia cez Maďarsko dostať na územie Európskej únie. V uplynulých týždňoch sa balkánska migračná trasa opäť zaplnila,“ dodal Orbán. Maďarský premiér zároveň znova varoval pred pokračujúcou organizačnou a finančnou podporou migrácie zo strany mimovládnych organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa.