Úvod Z DOMOVA Nie všetci koaliční partneri sú za povinné očkovanie, priznal Heger

Nie všetci koaliční partneri sú za povinné očkovanie, priznal Heger

Eduard Heger. (Foto: archív)

Premiér Eduard Heger zdôvodnil lockdown na Slovensku preplnenými nemocnicami najmä nezaočkovanými osobami. Priznal pritom, že opatrenia spôsobujú ekonomike obrovské škody – na ušlých ziskoch, tržbách i mzdách.

Ako povedal v medializovanom vyhlásení, podporuje finančnú motiváciu v podobe 300 eur pre ľudí vo veku 60 a viac rokov, ktorí sa dajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Považuje to za poslednú inštanciu finančnej motivácie a zároveň ako prípravu na povinné očkovanie.

Finančnú motiváciu 300 eur pre každého dôchodcu, ktorý sa dá zaočkovať, navrhol minister financií Igor Matovič. Pôvodný návrh hovoril o 500-eurovom poukaze, ktorý by sa dal využiť v službách, aby sa takto podporili najviac zasiahnuté segmenty ekonomiky. Nakoniec sa v rámci koalície našlo kompromisné riešenie.

Predseda vlády považuje za veľmi dôležité zaočkovať najviac ohrozenú skupinu – sú to ľudia vo veku 60 a viac rokov – pretože tí najviac končia v nemocniciach. Najradšej by to riešil povinným očkovaním, no nie všetci koaliční partneri sú za.