Zuzana Čaputová vyzvala z Prezidentského paláca verejnosť na “odmietnutie nenávisti”. Apelovala na to, aby “slušnosť na Slovensku ostala normou”. V posledných týždňoch sa totiž podľa nej slovenská spoločnosť vydala cestou, z ktorej nemusí byť návratu, pretože za ňou sú už len fyzické útoky a hrubosť vo verejnom priestore.

Prezidentka a 30 sorosovcov
Hlava štátu adresovala výzvu Slovákom spolu s viac ako tridsiatimi jej signatármi, ktorí sú svetonázorovo, politicky či pracovne blízki súčasnej hlave štátu a priamo alebo nepriamo napojení na americké finančné toky a Sorosovo treťosektorové impérium.

Zjavne tým reagovala na napätie, ktoré vzniklo po schválení kontroverznej obrannej zmluvy SR s USA, ktorú prezidentka bezvýhradne podporila a ratifikovala svojím podpisom. Veľká časť Slovákov s ňou nesúhlasía považujú za nebezpečnú pre SR, čo sa prejavilo pouličnými protestmi i ostrou polemikou na sociálnych sieťach.

„Vidíme, že zachádzame priďaleko, keď sa ľudia, ktorí s najlepším vedomím robia svoju prácu, nemôžu cítiť bezpečne ani doma,“ vyhlásila prezidentka. Ako upozornila, snaha zastrašovať alebo trestať názorových oponentov opúšťa územie demokratických pravidiel.

Zuzana Čaputová hovorí o útoku na súdržnosť spoločnosti a riziko snahy o nastolenie nedemokratického či priamo totalitného režimu. Podľa nej je potrebné urobiť všetko pre dosiahnutie zmieru.

Prezidentka vyzvala Slovákov k vzájomnému rešpektu.

Rôznosť postojov by ľudia podľa prezidentky mali vnímať aj ako príležitosť. „V spoločnosti platí to, čo v rodinách a v medziľudských vzťahoch, problémy neprerastú do krízy, kým o nich dokážeme so vzájomným rešpektom hovoriť. Lebo, keď spolu hovoríme, nielenže počujeme iný názor, ale hlavne vidíme za ním človeka,“ uviedla Čaputová.

Foto: prezident.sk

Súdržnosť v spoločnosti sa podľa prezidentky udržuje práve rozhovorom a výmenou argumentov. „V ľudskej interakcii si obrusujeme hrany, ktoré sa objavia. Práve toto sa za posledné dva roky zmenilo a osobnú komunikáciu vytláčajú pokriky v online priestore, umocnené algoritmami sociálnych sietí,“ vyhlásila.

Zároveň však odsúdila ponižovanie oponenta či používanie klamstva ako argumentačnej pomôcky. Demokracia dnes podľa prezidentky opäť potrebuje aktívnu, pulzujúcu občiansku spoločnosť. „Veďme dialóg v susedstvách, komunitách, v mestách a aktualizujme si argumenty o tom, kto sme, kam patríme, prečo sme demokrati a prečo si ceníme hodnoty, ktoré si ceníme,“ vyzvala.

Prezidentka zároveň vyzvala ľudí, aby nestrácali nádej. „Nádej je rozhodnutím nevzdať sa. Je to dôvera v potenciál, ktorý máme pomôcť naplniť. Nádej je odhodlanie vykročiť naproti silnému vetru s dôverou, že bude lepšie,“ vyhlásila s tým, že je v každom z nás. Spočíva v odhodlaní, vytrvalosti, vzájomnej dôvere a slušnosti.

Pravá tvár slušnoľudí
“Trpko-smiešnu príchuť mala pre mňa výzva prezidentky republiky a jej suity ‘tridsiatich osobností’, ktorá nás všetkých vyzvala, aby sme spoločne odmietli nenávisť… Vlastne, toto už smiešne nie je, je to drzé.

Práve táto partička svojimi rozhodnutiami, vyjadreniami alebo konkrétnymi činmi spôsobila, že slovenská spoločnosť už neverí ničomu,” komentoval na sociálnej sieti prezidentkinu aktivitu politický analytik a občiansky analytik Eduard Chmelár.

Medzi tými, čo prezidentke kryli chrbát, sú darebáci, ktorí podporovali najväčšie vojnové zločiny Spojených štátov, pokrytci, ktorí mlčali, keď sa na Slovákov robili tie najohavnejšie neoliberálne sociálne experimenty alebo vyslovení hulváti.

Ľudia, ktorí oklamú celú spoločnosť, ponížia národ, niekoľkokrát odignorujú vôľu väčšiny a privedú túto spoločnosť do zúfalstva, nemajú nijaké právo moralizovať a niečo nám vyčítať. Mýlia si hnev s nenávisťou. Hnev je však prirodzená emócia.

Hnev očisťuje, z hnevu sa rodia revolúcie, hnev vyniesol k moci aj vás a hnev vás aj zosadí. Je nanajvýš pokrytecké rozoštvať slovenskú spoločnosť tak, ako to urobila Zuzana Čaputová, a potom vyzývať na súdržnosť.

Foto: archív

Je od prezidentky odporné vyzývať na dialóg, keď ho už toľkokrát odmietla.

Títo ľudia už ikskrát preukázali, že nevedia viesť skutočnú diskusiu, že pohŕdajú demokraciou, že sa usilujú iné názory ako ich vlastné cynicky potlačiť, a teraz nemajú v sebe ani toľko pokory, aby namiesto toho nevkusného poúčania a moralizovania povedali aspoň jednoduché prepáčte?

Kým toto nedokážete, ani pred verejnosť nechoďte, lebo vy, so svojím snobským prístupom ste najväčšou hrozbou pre slobodu a demokraciu,” odkázal prezidentke Čaputovej a signatárom výzvy Chmelár.

Medzitým zástupca šéfredaktorky denníka SME Jakub Filo uverejnil na sociálnej sieti príspevok, ktorým reagoval na aktuálne dianie na Ukrajine. Uverejnil v ňom zoznam ľudí, alternatívnych médií a strán na Slovensku, ktorí podľa neho “aktívnu vykonávajú službu v prospech nepriateľa a obhajujú ruské záujmy”.

Chmelár zareagoval aj na tento status. “Ešte včera slušnoľudia u prezidentky volali po odmietnutí nenávisti. Ani nie 24 hodín po tejto falošnej póze je už jasné, ako to mysleli. Toto, čo sa deje teraz, som ešte v živote nezažil. Tým skôr, ak to prichádza od tých, ktorí tvrdia, že patria k tej slušnejšej časti spoločnosti.

Pýtam sa tých, ktorí zverejňujú takéto zoznamy, či je to výzva na lynč a žiadam ich, aby s tým prestali, ak túto spoločnosť nechcú priviesť k občianskej vojne. Teraz máte možnosť dokázať, že ste proti nenávisti, keď sa nedeje voči vám, ale keď ju iniciujú vaši prívrženci.

Teraz by ste mali vystúpiť s konkrétnou výzvou k vašim fanúšikom, aby nedusili slobodnú diskusiu a neprenasledovali ľudí za názor. Teraz máte možnosť ukázať, akí demokrati v skutočnosti ste. Alebo či vo vás drieme viac protofašistického myslenia, ako ste ochotní si pripustiť,” odkázal Chmelár cieľovej skupine svojej výzvy.

Eduard Chmelár. (Foto: archív)