Úvod ZO ZAHRANIČIA Nemecký vicekancelár pohrozil Maďarsku za platby za ruský plyn v rubľoch medzinárodnou...

Nemecký vicekancelár pohrozil Maďarsku za platby za ruský plyn v rubľoch medzinárodnou izoláciou

Vladimir Putin a Viktor Orbán. (Foto: archív)

Maďarský premiér Viktor Orbán po telefonáte s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom potvrdil, že jeho krajina je pripravená platiť za ruský plyn v rubľoch. Putin Orbána informoval o priebehu rokovaní s ukrajinskou stranou a „hrubej a cynickej provokácii kyjevského režimu v meste Buča“.

Predseda maďarskej vlády podľa vlastných slov požiadal ruského lídra o prímerie na Ukrajine a navrhol, aby sa rusko-ukrajinské rokovania uskutočnili v Maďarsku. Podľa Orbána by Európa mala voči Moskve uskutočňovať racionálnu politiku, keďže Rusko je súčasťou európskej bezpečnostnej architektúry.

V súvislosti s požiadavkou Ruska platiť za dodaný zemný plyn v rubľoch Orbán uviedol: „Nemáme problém platiť v rubľoch. Ak Rusi požiadajú o platbu v rubľoch, my budeme platiť v rubľoch.“ Podľa ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa už Budapešť spolupracuje s Gazpromom na technických detailoch platieb za ruské modré palivo.

Orbán už skôr zdôraznil, že jeho krajina nebude nasledovať príklad Spojených štátov a nepripojí sa k zákazu obchodovania s energiou s Ruskom. Podľa neho to neprichádza do úvahy, pretože by to pre Maďarsko bola neúnosná záťaž.

Šéf maďarskej vlády pripomenul, že 85 percent plynu spotrebovaného v Maďarsku pochádza z Ruska, 85 percent maďarských domácností používa plyn a palivo v krajine sa vyrába z ropy, z ktorej 64 percent dodáva Rusko.

Na vyhlásenie predsedu maďarskej vlády zareagoval nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck. “Ochota platiť za plyn v rubľoch môže Maďarsku zapríčiniť medzinárodnú izoláciu,” vyhlásil. Ako dodal, platby za ruský plyn by mali pokračovať v menách stanovených v príslušných zmluvách, ktorými sú eurá a doláre.

Habeck zároveň na brífingu v Berlíne pripustil, že “Nemecko bude čoskoro čeliť schudobneniu časti obyvateľstva pre vysoké ceny energií”. Napriek tomu nemecké orgány avizujú pokračovanie politiky zameranej na znižovanie dodávok energie z ruských zdrojov.

Podiel ruskej ropy na dovoze klesol z 35 na 25 percent, plynu z 55 na 40 percent, uhlia z 50 na 25 percent). Habeck však priznal, že úplný zákaz dodávok ruského uhlia do Európy by v tejto chvíli viedol v Nemecku ku kolapsu.

Koncom marca ceny plynu v Európe zrýchlili tempo rastu a vyskočili na takmer 1450 dolárov za 1000 kubických metrov. Stalo sa tak po tom, ako prezident Putina podpísal dekrét o platbách za zemný plyn v rubľoch.

Foto: archív