Úvod ZO ZAHRANIČIA Tohtoročný rast globálnej ekonomiky sa podľa Svetovej banky výrazne spomalí

Tohtoročný rast globálnej ekonomiky sa podľa Svetovej banky výrazne spomalí

Foto: archív

Svetová banka (SB) výrazne zhoršila svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku, keď ju skresala takmer o celý percentuálny bod. Dôvodom je vojna na Ukrajine. Uviedol to prezident Svetovej banky David Malpass.

Podľa Malpassa SB najnovšie odhaduje spomalenie rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na úrovni 3,2 percenta. Pôvodný odhad uvádzal rast o 4,1 percenta. Najviac sa pod zhoršenie prognózy podpíše vývoj ekonomiky v regióne Európa a Stredná Ázia. Tam banka ráta s tým, že ekonomika klesne tento rok o 4,1 percenta.

Navyše, s horším než pôvodne predpokladaným vývojom ráta SB aj v prípade priemyselne rozvinutých, ako aj viacerých rozvíjajúcich sa ekonomík. V tomto prípade vývoj ekonomiky ovplyvňujú prudko rastúce ceny potravín a energií, čo je dôsledok narušenia dodávok pre vojnu na Ukrajine, dodal Malpass.

Svetová banka zverejnila svoju prognózu vývoja globálnej ekonomiky v rámci každoročného jarného zasadnutia. To banka realizuje spoločne s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Aj šéfka fondu Kristalina Georgievová nedávno informovala, že fond počas jarného zasadnutia svoju prognózu tohtoročného rastu svetovej ekonomiky zhorší. MMF zverejní nový odhad vývoja ekonomiky v roku 2022 19. apríla.

Ako Malpass dodal, Svetová banka a členské štáty MMF budú počas zasadnutia diskutovať o ďalšej finančnej pomoci pre Ukrajinu. Jarné zasadnutie SB a MMF bude trvať do 24. apríla.