Úvod ZO ZAHRANIČIA Na oslobodenie Mariupoľa sme nedostali dosť zbraní, vyhlásil Zelenskyj

Na oslobodenie Mariupoľa sme nedostali dosť zbraní, vyhlásil Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj. (Foto: archív)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave pred poslancami maltského parlamentu vyhlásil, že Ukrajina napriek prosbám nedostala také množstvo zbraní, aké by potrebovala na odblokovanie obkľúčenia Mariupola a na oslobodenie tohto mesta od ruských síl.

„Obrancovia stále kladú odpor v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole. Využívame všetky možné diplomatické nástroje na ich záchranu, ale Ruská federácia nepripúšťa nijaké navrhované možnosti.

Požiadali sme našich partnerov o poskytnutie zbraní, aby sme odblokovali Mariupol a zachránili civilistov a vojakov,“ povedal Zelenskyj, ktorý sa s maltskými zákonodarcami spojil prostredníctvom videokonferencie. Ukrajinský prezident dodal, že potrebné množstvo zbraní Ukrajine nebolo dodané.

Zelenskyj tiež informoval, že ukrajinské mestá boli počas vojny zasiahnuté 2250 raketami. „Bombardovanie neprestáva, ani počas dňa, ani počas noci,“ povedal. Prezident ďalej uviedol, že ruská blokáda prístavov na pobreží Čierneho a Azovského mora Ukrajina znemožňuje vyvážať obilie a slnečnice, čo povedie k svetovej potravinovej kríze.

„Ak nebudeme môcť vyvážať pšenicu, jačmeň, slnečnice a slnečnicový olej, ľudia v severnej Afrike a v Ázii nebudú mať dostatok potravín a ceny pôjdu hore,“ myslí si Zelenskyj. „Neskôr bude nasledovať chaos a nová migračná kríza a myslím si, že vy už pociťujete takúto krízu z oblastí susediacich s Maltou,“ povedal ukrajinský prezident.