Úvod Spoločnosť Slovenskí hygienici našli v zmrzline patogénne baktérie, kvasinky i plesne 

Slovenskí hygienici našli v zmrzline patogénne baktérie, kvasinky i plesne 

Foto: archív

Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) pri tohtoročnej kontrole prevádzok s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny zistili v 26 percentách prípadov pochybenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Vyšší počet kontrol prevádzok nebalenej zmrzliny je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa „potrebné vnímať ako opatrenie s účelom prevencie zdravia obyvateľov“. „Pri kontrolách sme zistili viaceré nedostatky, a to buď priamo na mieste (pochybenia v prevádzkovej hygiene), alebo z výsledkov laboratórne vyšetrených vzoriek zmrzliny (nadlimitné množstvo koliformných baktérií),“ priblížil.

Počas leta 2018 hygienici celkovo vykonali 1504 kontrol prevádzok a celkovo preverili 975 zmrzlinární. „Najviac ich bolo v Žilinskom kraji (177 prevádzok), v Nitrianskom kraji (162 prevádzok) a v Prešovskom kraji (138 prevádzok),“ zhodnotil Mikas.

Pri kontrolách v niektorých prevádzkach našli hygienici napríklad znečistené pracovné plochy, mraziace boxy alebo špinavé steny. Pracovníci nemali vhodný pracovný odev alebo mali špinavé ruky. V zmrzline tiež našli napríklad „nadlimitný počet podmienene patogénnych mikroorganizmov, koliformných baktérií, kvasiniek alebo plesní“.

Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 169 blokových pokút v celkovej sume 14109 eur. Najviac, a v najvyššej celkovej sume, ich bolo podľa ÚVZ v Nitrianskom kraji, a to 56 blokových pokút v celkovej sume 4747 eur. Jedna prevádzka musela po kontrole hygienikov do odstránenia nedostatkov pozastaviť svoju činnosť.

Foto: archív