Úvod Zaujímavé Tradičné cirokové metly pomaly odchádzajú do zabudnutia

Tradičné cirokové metly pomaly odchádzajú do zabudnutia

Foto: bakula.sk

Tradičné metly z cirokovej trávy, ktoré boli ešte v druhej polovici 20. storočia neoddeliteľnou súčasťou slovenských domácností, pomaly odchádzajú do zabudnutia. Gazdinky na vidieku ich používajú čoraz zriedkavejšie, nevídať ich, ako bolo kedysi zvykom, už ani opreté na priedomí.

Našim cirokovým metlám paradoxne nepomohol vstup do Európskej únie,“ hovorí živnostník Ján Fazekaš z obce Sušany v okrese Poltár, ktorý začal metly vyrábať ešte začiatkom 90. rokov minulého storočia. „Boli časy, keď sme vyrábali šesť- až sedemtisíc kusov mesačne,“ spomína.

V tom čase začal v okolí dediny pestovať cirokovú trávu, nakúpil technológiu na viazanie metiel a zamestnal aj ľudí mimo vlastnej rodiny. Metly predával nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Po vstupe do EÚ sa však podľa neho začali na náš trh tlačiť výrobcovia z Balkánu, ktorí lacnými výrobkami zaplavili nielen naše obchody, ale aj Poľsko, Česko a Maďarsko. Postupne z trhu vytlačili aj tých niekoľko málo domácich výrobcov.

Slovenské cirokové metly však pomaly končia nielen v dôsledku konkurencie, ale najmä pre pretlak lacného upratovacieho náradia z umelej hmoty a pre najrozličnejšie vychytávky v oblasti čistiacej techniky, ktoré sú dnes súčasťou takmer každého domu či domácnosti.

„Dnes vyrábame metly už len v zime, v čase, keď nevyrábame drevené debničky na ovocie a zeleninu, ktoré sa stali v posledných rokoch našou hlavnou obživou,“ hovorí Fazekaš. Metiel so zviazanou žltou suchou cirokovou trávou vyrobia do roka už len asi tisíc kusov.

Cirokové metly vyrábal donedávna aj ďalší živnostník na Novohrade, Josip Gašparovsky z obce Lupoč v okrese Lučenec. Pre čoraz nižší odbyt však musel pred tromi rokmi skončiť. Pritom na prelome tisícročí vyrobil s ďalšími dvoma zamestnancami asi 30-tisíc metiel ročne.