Úvod Kultúra Hontiansku parádu milujú aj Japonci

Hontiansku parádu milujú aj Japonci

Foto: archív

Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15-tej hodine 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.

Štruktúra programu sa už niekoľko rokov nemení. Program je rozdelený na štyri časti – život na lazoch, remeselníci, hontianske dvory a scénické programy. Život na lazoch priblížia živé ukážky ručnej žatvy, mlátenia obilia, pečenia chleba v kamenných peciach
a vystavená bude aj dobová roľnícka technika. Podľa organizátorov veľkým lákadlom sú ako každý rok hontianske dvory. Tento rok ich bude 16. Pribudne k nim päť dvorov s ochutnávkou vín a tiež dva občerstvovacie stánky.

Foto: archív
Foto: archív

Scénické programy v amfiteátri budú najmä ukážkou folkloristov z Hontu, ale predstavia sa aj interpreti z iných regiónov Slovenska i zo zahraničia. V úvodnom programe vystúpia kolektívy z Česka, Poľska, Srbska a zo Slovenska. Zaujímavé budú aj výstavy. Prezentovať sa bude šatnica a vydavateľstvo Matice slovenskej, hontianska čipka, modrotlač a už tradične stabiláky zo zbierky A. Matušova a historická hasičská technika.

V sobotu bude pódium v amfiteátri patriť najprv detským folklórnym súborom z Banskobystrického kraja, vyvrcholením bude program s názvom Bohatstvo chudoby z Podpoľania, v ktorom sa predstavia folklórne súbory Detva, Podpoľanec, Slniečko, Ľudová hudba Paľáčovci a folklórna skupina Hrochoťan a tiež desiatky sólistov z Podpoľania.

Na prvý ročník Hontianskej parády pred 20 rokmi prišlo do dediny v strede Krupinskej vrchoviny len pár stoviek ľudí, dnes chodí do Hrušova „doslova celé Slovensko“ a tiež mnoho turistov najmä z Maďarska, Česka, Francúzska, Nemecka, Rakúska či dokonca z Japonska. Organizátori evidujú každý rok okolo 20 000 návštevníkov.