Úvod Spoločnosť Každý druhý deň na svete pribudne nový miliardár

Každý druhý deň na svete pribudne nový miliardár

Foto: archív

Svetová ekonomika v minulom roku vytvorila rekordný počet miliardárov, uvádza nová správa organizácie Oxfam International. Vo svete ich je aktuálne 2 043. Táto skupina zaznamenala nárast bohatstva o 762 miliárd dolárov, čo je podľa organizácie sedemkrát toľko, ako by svet potreboval na odstránenie extrémnej chudoby.

Podľa údajov Bloomberg vzrástlo vlani čisté imanie miliardárov v rebríčku TOP 500 o 24 percent na 5,38 bilióna dolárov. Najbohatší človek na svete, Jeff Bezos, si na konto pripísal 33,7 miliardy dolárov. „Rozmach miliardárov nie je znakom prosperujúcej ekonomiky, ale príznakom zlyhania ekonomického systému,“ je presvedčená Winnie Byanyimaová, výkonná riaditeľka spoločnosti Oxfam International.

Oxfam publikoval správu v čase výročného stretnutia Svetového ekonomického fóra v švajčiarskom Davose. Väčšina vlád podľa neho „hanebne zlyhala“, pretože v tejto veci nič neurobila. Oxfam vyzýva vlády obmedziť výnosy akcionárov a zabezpečiť, aby ľudia dostávali spravodlivú mzdu. Odporúča okrem iného odstrániť rozdiely v odmeňovaní žien a mužov a zvyšovať dane bohatým.

„Ľudia sú pripravení na zmenu,“ tvrdí Byanyimaová. „Chcú obmedziť moc a bohatstvo, sústredené v rukách malej skupiny ľudí.“ Podľa správy až 3,7 miliardy ľudí, teda polovica obyvateľstva Zeme, nemalo z vlaňajšieho svetového rastu nič, kým jedno percento najväčších boháčov si dalo do vrecka 82 percent ziskov.

Oxfam vyrátal, že bohatstvo tejto ekonomickej elity od roku 2010, teda krátko po vypuknutí hospodárskej krízy, rástlo priemerne o 13 percent ročne, teda šesťkrát rýchlejšie ako priemerné mzdy. Vrcholom bolo obdobie medzi marcom 2016 a marcom 2017, keď sa počet ľudí s majetkom presahujúcim miliardu dolárov zvýšil o jedného každý druhý deň.