Úvod Politika Saudská Arábia chce prieplavom odčleniť susedný Katar

Saudská Arábia chce prieplavom odčleniť susedný Katar

Foto: archív

Saudská Arábia zvažuje vytvorenie morského kanála na svojich hraniciach s Katarom, čím by sa z neho stala ostrovná krajina v Perzskom zálive. Návrh zároveň ráta s pretvorením časti týchto hraníc na vojenskú zónu a úložisko jadrového odpadu z reaktorov, ktoré kráľovstvo plánuje vybudovať.

Projekt s pracovným názvom Salwa Marine Canal by mohol byť hotový za jeden rok, pričom by ho financovali Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE). Samotnú realizáciu kanála by viedol Egypt, ktorý má skúsenosti s hĺbením Suezského prieplavu. Náklady na výstavbu sa odhadujú na 750 miliónov dolárov.

Morský kanál by mal šírku dvesto metrov a hĺbku dvadsať metrov. Okrem vojenskej zóny by na ňom vznikli aj pobrežné letoviská, súkromné pláže a prístaviská pre výletné lode. Hranica medzi oboma štátmi má dĺžku 60 kilometrov.

Oficiálne zdroje však tieto plány zatiaľ nepotvrdili a projekt čelí mnohým prekážkam. Napriek tomu tieto zámery signalizujú ďalšie prehĺbenie už takmer ročnej diplomatickej krízy medzi Katarom a štvoricou krajín daného regiónu (Saudskou Arábiou, SAE, Egyptom a Bahrajnom), ktoré ho obviňujú z podporovania terorizmu.

Dauhu tieto krajiny osočujú aj pre jej priateľské vzťahy so šiítskym Iránom, ktorý je hlavným rivalom Rijádu na Blízkom východe. Katar to však odmieta a tvrdí, že ide o snahy podkopať jeho suverenitu. Dauha zároveň uvádza, že jej hrozí vojenská intervencia, a preto uzavrela dohody s viacerými západnými krajinami.