Úvod Politika Porošenko sa ospravedlnil za nesplnené sľuby

Porošenko sa ospravedlnil za nesplnené sľuby

Foto: archív

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril ľútosť nad svojimi nesplnenými sľubmi z volebnej kampane pred štyrmi rokmi. Konkrétne ide o boje na východe krajiny, ktoré sa podľa jeho slov mali už dávno skončiť. Konflikt však trvá dodnes a vyžiadal si už viac ako desaťtisíc mŕtvych.

„Ľutujem, že som vytvoril prehnané očakávania. Úprimne sa ospravedlňujem, že som vzbudil nádej, ktorá sa nesplnila. Mrzí ma, že som dal sľub, ktorý sa nesplnil. Prosím za to o prepáčenie,“ povedal počas osláv štátneho sviatku v meste Dnipro (predtým Dnepropetrovsk) na východe Ukrajiny.

Prezident zároveň uistil, že si z celej situácie zobral ponaučenie, že sľuby treba vyslovovať opatrne a musí sa k nim pristupovať čestne. Počas kampane v máji 2014 vyhlásil, že boje nepotrvajú mesiace, ale hodiny.

O tom, či možno Porošenkove slová považovať za úprimné, sa dá polemizovať. Jeho pokánie totiž prišlo zhruba pol roka pred plánovanými novými prezidentskými voľbami na Ukrajine. Predvolebné prieskumy pritom súčasnej hlave štátu veľké nádeje nedávajú. Dôveru voličov stratil predovšetkým pre nesplnenie svojich predvolebných sľubov. Najväčšou favoritkou je momentálne bývalá premiérka Julija Tymošenková.